Душі в Чистилищі завжди допоможуть

Я багато років практикую молитву за душі в Чистилищі та переконана в її надзвичайній ефективності, – розповідає сестра Агнешка, монахиня-францисканка.

Як це почалося? Я була молодою монахинею та вступила до школи медсестер. Жила я в монастирі. Одного разу вночі я відчула, що хтось увійшов до кімнати, але нікого не побачила. Коли запитала, хто це, то не отримала відповіді. Тоді я відчула паралізуючий страх. Коли видіння зникло, схопилася з ліжка, впала на коліна і почала ревно молитися. Я просила Бога, щоб ніколи більше ніхто з того світу не приходив до мене, бо я просто по-людськи боюся. Натомість я пообіцяла постійну молитву за душі в Чистилищі. Подібне я пережила через кілька років. Я йшла на Святу Месу за померлих сестер з нашого Згромадження, і в один момент побачила постать, одягнену в старий чернечий одяг (до реформи одягу), що прямувала до каплиці. Я подумала, що вона прийшла просити молитви, і потрібно їй цю молитву дати.

Також читайте: О. Михайло Сивак: «Стінка між духовним і матеріальним світом дуже тонка»

Я почала практикувати молитву за душі в Чистилищі. З часом я все більше переконувалася в її ефективності.

Якось я почула, що немає такого прохання задля душ, які страждають у Чистилищі, на яке Бог не відповів би, якщо це узгоджується з Його волею. Я пообіцяла, що кожного понеділка буду жертвувати Святу Месу, Святе Причастя, вервицю, бревіарій, навіть деякі страждання і болі, які я переживу, в намірах тих, хто страждає в Чистилищі. І практикую це донині. Душі в Чистилищі пам’ятають про це. Якщо я забуваю про цей намір і молюся за когось іншого, вони нагадують про себе. Я починаю відчувати, що щось не так, дивлюся на календар: понеділок, ти про щось забула – наче хочуть нагадати.

Я також бачу знаки допомоги від душ у Чистилищі, тому що вони допомагають нам, просячи ласки в Бога. Вони вже не можуть собі нічого просити, час їхнього здобування заслуг минув, але вони можуть допомогти нам, що ще живемо на землі. Я ніколи не очікувала якихось особливих чи виняткових переживань, але зрозуміла, що їхнє заступництво має надзвичайну силу. Коли я йду на роботу, інколи на нічну зміну, я проходжу повз цвинтар і розмовляю з душами в Чистилищі. Прошу: «Допоможіть мені, щоб це чергування було спокійним, я також допоможу вам молитвою». І ці чергування спокійні.

Молитва за вмираючих

У лікарні я щодня зустрічаю страждання і смерть. Я заохочую пацієнтів взяти вервицю і помолитися.

– У лікарні немає безробіття, – жартома кажу я. – Ми вам служимо, але ви теж повинні щось робити. Щогодини жертвуйте молитву, біль і незручність лікарняного ліжка за якусь душу в Чистилищі. Якщо ви допоможете їм, вони теж одного дня допоможуть вам.

Багато пацієнтів беруться за цю молитву навіть з великою радістю.

Я працюю в лікарні, тому маю контакт із вмираючими людьми. Я часто буваю з конаючими. Багато світських медсестер бояться, але я – ні. Я тримаю хворого за руку і молюся. Відмовляю Коронку до Божого Милосердя.

Також читайте: Культ Божого Милосердя у Львові: понад 75 років виправданої надії

Я прошу ангелів і душі в Чистилищі допомогти конаючому перейти на той світ. Я відчуваю їхню присутність. Це ті душі, яким помираючий зробив добро і допоміг. Тепер вони повертають послугу і допомагають йому перебратися на іншу сторону.

У мене колись був такий випадок. Пацієнтка, яка була в досить хорошому стані, і нічого не вказувало на те, що вона буде вмирати, раптом вигукнула: «Сестро, прийдіть швидше, допоможіть переодягнутися і зробити зачіску, бо вони вже чекають». Медсестри здивувалися: хто чекає? Нікого не було, лише троє пацієнтів у палаті. Переодягнувшись і зробивши зачіску, пацієнтка померла з усмішкою на обличчі. Від цього у нас пройшов мороз по шкірі. За нею хтось прийшов, вона побачила цих людей. Я вірю, що це були душі померлих. Святий отець Піо згадав у своїй книзі, що коли ми помираємо, за нами приходять душі наших померлих близьких і тих, хто в Чистилищі, за кого ми молилися. Вони приходять, щоб допомогти нам перебратися на той бік.

Свята вода відганяє злих духів

У мене завжди при собі освячена вода. Я також подбала про те, щоб вона була доступною у відділі, де я працюю. Я освячую нею хворих. Коли простягаємо руку до кропильниці, варто капнути кілька крапель, промовивши вголос: «Для душ у Чистилищі». Свята вода потрібна вмираючим.

Під час проходження професійної практики з хірургії у мене помирав пацієнт. У нього був рак стравоходу, він не міг говорити, лише очима показував, що хотів. Це було на Різдво. Він весь час дивився на тумбочку і на мене. Я не знала, як йому допомогти. Нарешті я відкрила шуфлядку, а там в баночці була освячена вода. Я покропила його і за хвилину хворий помер. Для мене це був знак того, що з вмираючою людиною був злий дух, який бореться за її душу.

Я часто молюся за вмираючих. Неважливо, чи знаємо ми помираючу людину, чи це хтось з іншого кінця світу. Смерть для людини, навіть віруючої, – особливий момент у житті. Щодня помирає багато людей, які протягом свого життя ніколи не думали про Бога або боролися з Ним. Але саме в момент смерті людина робить вирішальний вибір щодо вічності.

Ми можемо їм допомогти

Коли ми практикуємо молитву за вмираючих, особливо за запеклих грішників, ми повинні бути дуже пильними, тому що сатана прагне помститися. Справді, він поводиться як «ревучий лев» (пор. 1 Пет. 5, 8), бо в цей вирішальний момент через навернення грішника він втрачає здобич, над якою працював роками.

Люди часто відчувають, що до них приходять покійні родичі. Можливо, це припущення під впливом досвіду, пов’язаного зі смертю та похоронами. Але якщо це трапиться, ви повинні помолитися за цю людину і запитати, чого вона хоче. Однак душі з Чистилища не можна кликати: «Вони просто приходять, коли Бог дозволяє їм постаратися швидше врятуватись», — пояснила Марія Сімма, яка мала дар контакту з душами в Чистилищі. Але ви повинні бути дуже обережні, тому що це може бути злий дух. Багато людей займаються викликанням духів, спіритизмом, а це дуже небезпечно, ви заходите на хиткий ґрунт. Не треба налаштовувати себе на те, що душа прийде, постукає чи дасть будь-які інші знаки.

Святий Отець Піо, який мав дар розмовляти з душами в Чистилищі, казав, що кожен, хто приходив до нього з того світу, просив, навіть благав про молитву та Євхаристію. Ми можемо допомогти душам у Чистилищі молитвою, добрими справами, відвідуванням могили, відпустами, Євхаристією та Святим Причастям. Не забуваймо про них, і ми побачимо, що завдяки їхньому заступництву ми можемо творити чудеса.

Не очікуймо вражаючих видінь чи втручання в наше життя, але помічаймо їхню допомогу в повсякденному житті; вчімося любові до них, і вони також будуть дарувати нам особливу любов. Між нами і ними є прірва смертної миті, але її завжди можна подолати мостом любові.

Слухала: Йоланта Маршалек

Джерело

Також читайте: Свята Фаустина дізналась, що найбільше завдає страждань душам в Чистилищі

Спекотніше, ніж у Пеклі

О. Ян Твардовський: «Смерть є ознакою того, що треба рухатися далі»