Диякон Степан Тхорик: «Бог може перемагати такі могутні війська та сили, що голлівудським сценаристам навіть не снилося»

Де є Бог під час війни? На чиєму Він боці? Чи чує Він наші прохання? Люди ставлять ці запитання собі і Богу. Про те, як Бог допомагає у війні, про історію війни Ізраїля з амалекитянами, про історію облоги міста Єрихон, про історію Гедеона і триста вояків розповідає ліценціат біблійного богослов’я диякон Степан Тхорик (УГКЦ):

«Сьогодні говоримо на дуже актуальну і непросту тему – як Бог у війні допомагає. З цього приводу є багато думок: хтось може думати, що Богу взагалі байдуже – сваряться собі люди та й хай собі сваряться, я собі відпочиваю на хмарках. Бо й справді, складається враження, що якщо Бог, такий сильний і могутній, хотів би допомогти комусь на війні, Він би це все бив блискавками, кидав з неба метеорити, як ми і привикли бачити у голлівудських фільмах. Але чи справді воно так? Щоб знайти відповіді на це питання, звісно, що слід заглянути у Біблію, а саме у Старий Завіт, адже там дуже часто описуються війни. Там описується, що саме Бог робив під час воєн. А якщо заглянемо у Біблію, то побачимо, що Він допомагає одній із сторін, яка ревно благає Його про допомогу і вірить Йому. Але як тоді Він допомагає у війні? Він же сильний і могутній. Щоб дати відповідь на це питання, я підібрав для вас декілька біблійних уривків, які допоможуть розставити крапки над «і».

У Книзі Виходу описана війна Ізраїля з амалекитянами. Ізраїль з Божою допомогою переміг у цій війні. Але, як ви собі думаєте? Земля розступилася і всіх амалекитян засмоктала під землю чи що відбулося? Зовсім ні. Секрет перемоги був у тому, що коли Мойсей підіймав руки догори, то ізраїльське військо перемагало, а коли опускав – перемагали амалекитяни. І коли вже Мойсей втомився, йому підперли руки. Він тримав їх вгору аж до кінця битви. І Ізраїль так переміг. Смішно, дивно, але це біблійний факт.

Наступна історія. У Книзі Ісуса Навина розповідається, як Ізраїль, під проводом їхнього полководця Ісуса Навина, мав захопити таке поганське і дуже могутнє місто Єрихон. Звісно, що Господь їм допомагав, але для такого могутнього міста, для таких високих мурів треба якихось катапульт чи землетрусу. Але от що каже Господь до Ісуса Навина. Разом із священиками, з Ковчегом Завіту, з усіма людьми, з усіма військовими впродовж семи днів обходьте місто довкола. А як обійдете на сьомий раз, то голосно засурміть у труби і голосно крикніть, і мури впадуть. І Ізраїль так і зробив – сім разів ходили довкола, а вкінці голосно закричали, і мури впали. Ну, добре, хоча би землетрус якийсь стався з Божої ініціативи, а так просто ходили довкола і мури впали.

Наступна вражаюча історія із Книги Суддів. Був такий собі Гедеон, якого Бог вибрав на лідера Ізраїля, щоб той очолив битву проти мідіян, які мали дуже велике військо і загрожували Ізраїлю. Гедеон зібрав тридцяти двох тисячне військо і збирався йти боротися з мідіянами. Але Бог йому каже, що це забагато. Гедеон, звісно, що розчарувався і, звісно, що почав переживати, бо у мідіян військо набагато більше. Але він послухав Бога і сказав вертатися додому тим, які бояться йти в бій. І у війську залишилося тільки десять тисяч. Але потім Бог каже, що і десяти тисяч забагато і наказує Гедеонові вести їх до потічка пити воду. І хто буде хлептати воду язиком так, як п’ють собаки, ті лишаться з Гедеоном, щоб боротися з мідіянами. Такий відбір зробив Бог. І тих, які хлептали воду язиком, залишилося лише триста чоловік. А знаєте скільки людей було у війську мідіян? Аж сто тридцять п’ять тисяч. І сказав Господь Гедеонові: «Трьома сотнями, що хлептали воду, я врятую вас і дам мідіян тобі в руки, всі ж інші нехай собі йдуть кожен до себе додому» (Суддів 7,7). Ну, вражаюча історія. Це просто неначе фільм про триста спартанців. І що ви думаєте – з Божою допомогою ці триста ізраїльтян нападають на мідіянітянський табір, ті всі розбігаються, а ті женуться за ними, декого побили, дехто втік. І так ізраїльтяни перемогли мідіянітянське військо і навіть змогли зловити ворожих князів.

І таких історій у Біблії багато. Звісно, що не встигну всі переповісти. Пригадайте собі битву Давида з Голіафом. Давид – простий, невеликий юнак, який мав по-нашому можна сказати рогатку. І він одним камінчиком вбиває велетня Голіафа – могутнього, гігантського воїна, який все життя займався військовою справою. А секрет цієї перемоги – допомога Божа. У Біблії ще багато таких історій. Ці історії пригадують нам, що Бог є настільки сильний, що наймізернішим способом, що найслабшими людьми може перемагати такі могутні війська та сили, що голлівудським сценаристам навіть не снилося, дарувати перемогу тим, які вірні Йому, які ревно та невпинно благають про допомогу. Сподіваюся, що ці біблійні уривки, які ми тут згадували, будуть корисними для нас, українців, у цей нелегкий час війни, що вони скріплять нашу віру, надію на Божу силу і допомогу у час цієї війни проти російської агресії. А також будьмо уважні до тих численних проявів Божої сили, які Він вже зробив у час цієї війни. Бог і справді нам допомагає. Лиш би нам не переставати міцно триматися Його, довіряти Йому і надіятися на Його поміч».

Підготувала Юліана Лавриш

За матеріалами відеоблогу на Youtube-каналі Біблія