Наслідувати Ісуса може той, хто любить і прагне Йому послужити, а не той, хто хоче Його раціонально зрозуміти”, – владика Володимир

В момент, коли свою віру визнає поганин сотник, від якого найменше це очікували. Він каже: “Так, це був Син Божий”. В цей момент він з поганина стає богословом. Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час розважання над Словом Божим в Архикатедральному соборі св. Юра у п’ятницю 5 березня 2021 року.

Євангеліє: Мр. 15, 22; 25; 33-41.

22. В той час вояки, взявши Ісуса, повели його на місце Голготу, що значить Череп-місце.25. Була ж третя година, коли розп’яли його.33. А як настала шоста година, темрява наступила по всій землі аж до дев’ятої години. 34. О дев’ятій же годині Ісус скрикнув сильним голосом:– Елої, Елої, лама савахтані? (що означає у перекладі: Боже мій, Боже мій! Чому покинув єси мене?)35. Деякі з тих, що там стояли, почувши те, казали:– Он, Іллю кличе!36. Побіг один і, намочивши губку оцтом та настромивши на тростину, дав йому пити, кажучи:– Чекайте, побачимо, чи прийде Ілля його зняти!37. Ісус же, скрикнувши сильним голосом, віддав духа. 38. Тоді завіса в храмі роздерлася надвоє, зверху аж донизу. 39. Сотник, що стояв проти нього, бачачи, що так віддав духа, сказав:– Чоловік цей справді був Син Божий.40. Були там і жінки, що дивилися здалека. Між ними була Марія Магдалина, Марія, мати Якова Молодшого та Йосифа, і Саломія, 41. що слідом за ним ходили і йому услуговували, як був він у Галилеї, та й багато інших, що з ним були прийшли в Єрусалим.

Сім останніх слів Ісуса. Звершилось! | ДивенСвіт

“Знаємо останні сім слів Ісуса на  хресті. Їх записав євангелист Марко і ми чули: “Боже мій, Боже мій! Чому покинув єси мене?”Це початок 22 псалма, який Ісус властиво і цитує. Це молитва праведника в нужді. Також молитва терплячої людини. Якщо взяти 22-ий псалом, топобачимо, що його друга частина має воскреслий мотив. Закінчується словами: “Бо так Бог велів”, Наше життя є цілісним. Ми не можеже звертати увагу лише на певні сторінки”, – зауважив проповідник. 

Архиєрей звернув увагу, що Ілля не прийшов рятувати Ісуса, натомість прийшов Йосиф з Ариматеї, який зняв тіло Христа і поклав до гробу. З якого засяяло життя, бо віддати – це означає комусь подарувати.

Відтак, веде далі мову проповідник, цей дух рознісся над землею аж до нинішнього часу. Людина як творіння дає  своєму творцеві оцет, що є перекислим вином. 

“В цей момент свою віру визнає поганин сотник, від якого найменше це очікували. Він каже: “Так, це був Син Божий”. З поганина стає богословом. Були також жінки, які йшли на віддалі, але наблизилися до Ісуса”, – сказав владика Володимир і наголосив: “Наслідувати Ісуса може той, хто Його любить і хоче Йому послужити, а не той, хто хоче Його раціонально зрозуміти”.