Глава УГКЦ про нове бачення Церкви: «Ми мусимо зійти зі своїх п’єдесталів і обмити людські рани»

До десятиліття свого урядування Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час прямого ефіру «Разом у майбутнє» висловив бачення нової візії УГКЦ. Про це інформує “Департамент інформації УГКЦ”.

«Згадуючи цими днями події останніх десяти років, які Церква пережила після останнього виборчого Синоду, і підсумовуючи плоди нашої загальноцерковної стратегії’2020 “Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом”, ми, природно, дякуємо Господу Богу за все те, що від Нього отримали. Та водночас хочемо поглянути в майбутнє, подумати, як нам далі жити, куди рухатися», – сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ переконаний, для того, щоб могти правильно відчитати Божественну стратегію щодо нашої Церкви, важливо послухати голос Святішого Отця, який говорить про те, що цю стратегію ми можемо здійснити в ключі душпастирського навернення.

«Іти»

Ісус Христос каже: «Ідіть!». «Душпастирське навернення необхідне для того, – каже Глава Церкви, – щоб Церква, як місійна спільнота, вийшла поза церковні мури в сучасний світ, не щоб його засудити, а щоб у Христі його спасти. Ми повинні змінювати стиль, спосіб комунікації і спільної дії. Найважливішим у цьому новому способі душпастирського навернення вважаю ось такий рух – від шукання почестей до лікування ран сучасного людства».

Ми часом підсвідомо, каже Предстоятель, вбачаємо в нашій ролі, у нашому способі церковної присутності в суспільстві присутність «князів Церкви».

«Гадаю, у сучасному світі треба відійти від такої позиції і рухатися до чогось іншого. “Іти” в сучасному світі означає зійти з п’єдесталів, не шукати собі почестей і привілеїв, спуститися з наших уявних висот князів, принців, щоб послужити сучасній людині. Це стосується і єпископів, і священників, і монахів та монахинь, і учасників різних церковних рухів та мирянських спільнот. Нам потрібно зійти із наших п’єдесталів, щоб наблизитися до ран сучасної людини, які часто сповнені болем, кров’ю і гноєм. Ми повинні ці рани обмити та очистити», – переконує духовний лідер.

«Навчати»

Далі Христос каже, щоб ми навчали. Навчати, вважає він, – це не значить наказувати силою влади, повчати менторським тоном, як усі інші мають жити, картати тих, хто живе не так, як нам хотілося б.

«Ми повинні, – наголосив Блаженніший Святослав, – зійти з такого п’єдесталу ментора, карателя, суворого учителя з указкою в руках і стати поруч із сучасною людиною як ті, що навчають на власному прикладі, переконують силою особистого свідчення, не примушують владою, а захоплюють особистою вірою, позицією Христового учня. Лише в такий спосіб ми можемо навчити і зробити учнями інших».

«Хрестити»

Наступний крок, який пропонує Глава УГКЦ, – Ісус Христос каже: «Ідіть… і навчайте всі народи, христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа».

«Христос посилає нас навчати не для того, щоб люди більше знали, а щоб їх хрестити. Церква, як таїнственний організм, таїнственне тіло Ісуса Христа, не може не уділяти Святих Таїнств. Ми маємо чим обмити і залікувати людські рани, які завдані гріхом і з яких витікають потоки крові та гною. Цими ліками є Таїнства Христової Церкви», – наголошує Блаженніший Святослав.

За його баченням, Церква повинна пройти певне навернення від уявлення про те, що Церква – це своєрідна фінансова корпорація, яка шукає земні засоби для свого існування, забезпечення своїх потреб і на їх основі планує свою витратну діяльність.

«Таке мислення цілком чуже Церкві, яка не має своїх лобістських інтересів. Церква – це спільнота солідарності, у якій усі її члени покликані обмінюватися своїми дарами. Найбільшим багатством нашої Церкви є люди! І кожен, хто приходить до спільноти Церкви, має завдання віддати всі свої таланти на служіння ширшій спільноті, бо тільки в такий спосіб зможе їх розвинути і помножити», – наголосив Блаженніший Святослав.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ