Глава УГКЦ про відпочинок: “Не піддавайтеся спокусі віддатися на поталу різним життєвим насолодам”

Справжній відпочинок не має на меті виснажити наші психічні, духовні й фізичні сили чи наші кишені, він має на меті нас відновити. Той, хто правильно відпочиває, повинен знайти гармонію не тільки між працею і відпочинком, а й між молитвою та іншими видами своєї діяльності. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

На думку Глави УГКЦ, питання праці і відпочинку є одним із важливих питань Божого об’явлення. «Від самого початку створення світу ми чуємо, що Господь Бог сьомого дня спочив. У такий спосіб і ми отримуємо завдання сьомого дня спочивати. Бог нас закликає наслідувати Його ритм праці та відпочинку. Таким чином образ Творця, який відпочиває, проєктується на людину», ‒ пояснює він.

За словами Блаженнішого Святослава, духовне і релігійне значення відпочинку, яке ми віднаходимо в Божому об’явленні, насамперед показує нам, що Бог є господарем. Він має владу над тим, що чинить. Не створіння підкорює собі Творця, а Творець має владу над ділом рук своїх. Господь Бог, каже Предстоятель УГКЦ, має абсолютну свободу.

«Людина, яка покликана наслідувати Бога, є покликаною до свободи. Під час відпочинку людина набуває досвід свободи», ‒ переконаний Глава Церкви. Він підкреслив, що це дуже важливий елемент духовності і правильного ставлення людини до світу, в якому вона живе, а також до праці, яку вона покликана здійснювати.

Отець і Глава УГКЦ звернув увагу на виклики і труднощі, які сучасний світ ставить перед людиною: ми часто живемо у круговерті, яка нас виснажує, і не вміємо від роботи абстрагуватися. В результаті усвідомлюємо, що перетворилися на рабів наших справ. «Наша діяльність стає частиною мого «я» і моєї ідентифікації. Природно, коли ми змінюємо місце праці, або отримуємо іншу посаду, то часом переживаємо певні труднощі з дистанціюванням себе від тої професії, яку ми виконуємо. Саме тому гігієна праці і відпочинку є дуже необхідною для того, щоб сучасна людина вміла правильно вибудовувати стосунки зі своєю щоденною працею», ‒ наголошує Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав застерігає сучасну людину на відпочинку перед спокусою віддатися на поталу різним життєвим насолодам. Хибною є думка про те, що у відпустці ми надолужимо все те, на що нам не вистачає часу в робочі дні. «Це теж недобре, бо тоді  людина з рабства обов’язків переходить у рабство насолоди. Таким чином вона шкодить своєму здоров’ю, втрачає свободу і набуває нового узалежнення. Ба більше, сучасна індустрія розваг робить людину в’язнем «колеса»: впродовж тижня витискають мої сили, щоб я заробив гроші, а у час відпустки я їх витрачаю. У підсумку я лишаюся ні з чим: без грошей, сил, енергії. Тоді сучасна людина потрапляє в колосальну залежність. Це викликає певний дискомфорт», ‒ застерігає він.

«Яким є здоровий, чи справжній, відпочинок?» ‒ запитує Глава Церкви. У відповідь пригадує фразу відомого російського фізіолога Павлова, який говорить, що відпочинок – це зміна виду праці. Це не означає нічого не робити і віддати себе на поталу некерованим насолодам.

«Хто займається фізичною працею, то для нього відпочинком є інтелектуальна робота: читання книг, відвідини музею… Коли хтось займається інтелектуальною роботою, тоді для нього можливість фізичної праці стає здоровим відпочинком», ‒ каже Глава УГКЦ. 

На його переконання, вміння правильно підібрати вид відпочинку є виявом мудрості. «Бо мудрою є та людина, яка вміє запанувати над собою. Мудрою є та людина, яка вміє тішитися, правильно насолоджуватися плодом своєї праці. Нерозумною є та людина, яка не вміє правильно користати з плодів своєї праці і не вміє відпочивати», ‒ переконаний духовний лідер українців.

Він зазначив, що справжній відпочинок не має нічого спільного з лінивством, яке виснажує. «Лінивство висушує душу. Воно забирає енергію та силу і ще більше ускладнює її повернення до праці. Якщо ми правильно відпочиваємо, то до закінчення відпочинку наповнюємося енергією. Тоді наш відпочинок сам сповіщає нам момент, коли настає час працювати. Проте неправильний відпочинок нас робить нездатними повернутися до активної праці. Тож відпочиваймо правильно!» ‒ заохочує Отець і Глава УГКЦ.

«Ми, християни, вважаємо, що джерелом усіх наших духовних, фізичних і психічних сил є Господь Бог. Правильний відпочинок завжди буде відпочинком з Богом. Той, хто правильно відпочиває, повинен знайти гармонію не тільки між працею і відпочинком, а й між молитвою й іншими видами своєї діяльності. На відпочинку, хоч би де ми були: в санаторії, за кордоном, на морі, – продовжуймо своє молитовне правило. Там, де ви є, шукайте можливості в неділю бути на Службі Божій, слухати Боже слово, приступати до Святих Тайн: Сповіді й Святого Причастя. Саме здатність черпати із вічного джерела життя, тобто Господа Бога, дасть можливість повністю відновити сили і повернутися до активної щоденної праці», ‒ додав на завершення Блаженніший Святослав.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ