Христина Кутнів: “У День святого Миколая обійміть рідних молитвою”

Не знаєш що подарувати на день святого Миколая? Подаруй молитву…🙏

Один мій знайомий, який не є практикуючим християнином мене сьогодні запитав про те, чому я молюся і чи я колись відчувала силу молитви… Я не хотіла просто “захищати” молитву чи відбитися від нього звиклими традиційними фразами на зразок:” молися і відчуєш”,”настане момент,коли сам зрозумієш”,”у кожного своя дорога до Бога”,”ти просто неправильно молишся”, “знайди свій спосіб молитви”, “просто мовчи”… Звичайно, що у цих фразах немає нічого поганого, ба більше в них є багато правди, але я знаю точно, що вони не допомагають у той момент, коли ти не відчуваєш молитви. У період,коли ти так шукаєш і прагнеш того світла. Більше того вони страшенно нервують і ти почуваєш себе неповноцінним… Бо тобі кажуть, що це елементарно,а ти не здатний цього пережити… Впевнена в цьому, бо такі слова часом повторювали мені, коли я не відчувала молитви і всіма можливими способами шукала цього відчуття… Особливо мене ввела в ступор фраза священника:”ну, щоб молитися і відчувати молитву треба мати Божу благодать”… Можливо, я цього не зааперечую, але коли ти в пошуках,в дуже активних пошуках такі слова не підтримують, не допомагають, а лише вдаряють і викликають почуття неповноцінності і ще більшого розчарування у Бозі…
Тому перед тим, як позбирати думки до купи,які від цього питання розлетілися по цілому всесвіті мого мозку я дуже чітко сформулювала собі одне питання:”Коли і як я реально відчувала молитву?”

І у відповідь мені пригадалися 2 моменти з життя:

1) Не одноразово так буває, що переживаєш важкий період у житті. Лежиш, дивишся в одну точку на стелі без настрою і найменшого бажання брати себе в руки і чимось займатися і тут в один момент,як в народі кажуть:”як рукою зняло” ти починаєш відчувати мир,спокій, починаєш усміхатися, збирати думки до купи і зрештою усміхаєшся і йдеш до роботи.. І не розумієш що сталося, звідки приплив цього тепла, любові і доброти, а потім дивишся на годинник і розумієш, що якраз Свята Літургія закінчилася,або тобі дзвонять і кажуть:”як ти? Чомусь з ранку думав про тебе і щойно відслужив Літургію. Або в більшості випадків не дзвонять і не кажуть,а просто обіймають тебе молитвою і тобі стає спокійно. Правду кажуть, що найсильніше тебе любить той, хто потай молиться за тебе. Молитва- це найсильніший вираз любові.

2)Чи бували у вас такі випадки,коли вам було настільки боляче, що залишалися сили лише на крик душі? Ооо в такі моменти можна так багато Богу наговорити…У мене були.. І саме в такі моменти Бог найчастіше відповідає у найрізноманітніший спосіб,який просто вражає… І все, що залишається, то лише усміхнутися, подивитися в небо і сказати: ” ну добре, я зрозуміла.. Вибач, ну так трохи переборщила з претензіями… Нерви здають, бо я ж людина. 🙂 Таку нервову систему нам створив, то тепер мусиш трохи терпіти наші зриви🤔

Так ось веду це до того, що молитву не можливо не відчути! У всіх випадках вона дарує мир і спокій і не залежно від того ти молишся, чи за тебе моляться… Якщо не відчуваєш сам, то подаруй її комусь! Це буде безцінний подарунок тому,кого щиро любиш. А він неодмінно до тебе повернеться, бо так створений світ, що добро повертається сторицею!