“Коли сповідаємося – на Небі справляють свято”: 5 думок Папи Франциска про Сповідь

Сповідь – це «таїнство радості», більше того, вона є «святом» на небі та на землі. У центрі прощення перебуває Бог, Який обіймає, а не список гріхів та наше впокорення. У цьому переконаний Папа Франциск.

1.”Сповідь – це “ліки” для тих періодів життя, коли ми падаємо духом.

 «Коли я вас запитаю: а про що ви думаєте, коли йдете до сповіді? Я майже впевнений, якою буде відповідь: про гріхи. Але чи дійсно гріхи є центром сповіді?..  Бог хоче, щоби ти наближався до Нього, думаючи про себе, про свої гріхи, чи про Нього?».

2. До Сповіді маємо йти як діти, які прагнуть впасти в обійми Отця.

«Ми не повинні йди до сповіді як покарані, що повинні впокоритися, але як діти, що біжать, аби впасти в обійми Отця, – пояснив Папа юнакам і дівчатам. – А Отець підводить нас у кожній ситуації, прощає нам кожен гріх. Добре це затямте: Бог завжди прощає! Зрозуміли? Бог завжди прощає!». Це не похід до судді, щоби звести рахунки, але до «Ісуса, Який мене любить і зцілює мене».

3.Не залишатися в’язнями сорому за свої гріхи – сорому, який «є доброю річчю», – але переступити через нього.

Новий погляд на таїнство покаяння, запропонований Папою, заохочує, отже, не залишатися в’язнями сорому за свої гріхи – сорому, який «є доброю річчю», – але переступити через нього, бо «Бог ніколи не гидує тобою. Він любить тебе саме там, де ти соромишся себе самого. Любить тебе завжди». Тим, які ще нездатні простити собі самим, думаючи, що також і Бог не може це зробити, «бо завжди падатиму в ті самі гріхи», Папа Франциск каже: “Коли Бог ображається? Коли йдеш просити прощення в Нього? Ні, ніколи”.

4) Бог радіє, прощаючи нам, радіє кожного разу.

Він   вірить у нас, як першого разу, не зневірюється в нас. Це ми зневірюємося, але не Він. Він бачить не грішників для навішування ярликів, але дітей, яких любить. Бачить не людей, що помилилися, але улюблених дітей; можливо, поранених, а тому має ще більше співчуття та ніжності.

5) Щоразу коли ми сповідаємося, на Небі святкують

І щоразу, коли сповідаємося, ніколи про це не забуваймо, на небі справляють свято. 

За матеріалами Vatican.news