Митрополит Епіфаній: «І батьки, й діти несуть взаємну відповідальність одне перед одним, а разом — перед Господом»

Дуже часто ми у своєму житті зустрічаємося із проблемою батьків і дітей, коли у сім’ї виникають непорозуміння: конфлікти, сварки, небажання йти на поступки одне одному. В результаті все це приводить до руйнування взаємовідносин батьків і дітей. Рецепт вирішення цієї проблеми один – це звернутися до Господа. Лишень щира молитва, виконання Заповідей Божих, смиренна любов у серці допоможуть нам в цьому. Бо як звертається до нас Христос: «Оце Моя заповідь, щоб любили один одного ви, як Я вас полюбив!» (Ів. 15: 12).

Про батьків, як приклад для наслідування, та про те, як виховувати дітей у любові та бути вірними своїм батьківським зобов’язанням розмірковує Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель ПЦУ:

 «Людина не приходить у світ сама. Від народження її наставниками й провідниками на землі стають батьки, з якими вона починає пізнавати життя та Бога, навчається добра й мудрості. Згодом людина передає зерна цієї науки своїм дітям, аби вони проростали в їхніх душах плодами любові та істини. На нитці земної історії люди довіку є батьками й дітьми, ми вчимося та вчимо, виховуємося та виховуємо, шукаємо праведних шляхів та вказуємо їх прийдешнім поколінням.

І батьки, й діти несуть взаємну відповідальність одне перед одним. А разом вони несуть відповідальність перед Господом.

Діти! Шануйте своїх батьків. Бо ж «Хто шанує батька, той очиститься від гріхів, і хто поважає матір свою – як той, хто знаходить скарб» (Сир. 3: 3-4). Дослухайтеся до їхніх мудрих порад, цінуйте їхню любов і турботу, піклуйтеся про них. Будьте вдячними та слухняними, висловлюйте свою подяку словами та вчинками. Не лихословте, не зневажайте, не ремствуйте. «Хто залишає батька, той – те саме, що богохульник, і проклятий від Господа той, хто дратує матір свою» (Сир. 3: 16). Навчившись шанувати власних батьків, ви навчитеся шанувати інших людей, шанувати самих себе та – передусім – Бога.

Батьки! Ви – приклад для наслідування. Від вас зростають покоління, від вас вони вчаться. І шлях, що ви вкажете їм, може привести їх до Царства Божого або ж спричинити до гріха. Виховуйте дітей у любові та будьте вірними своїм батьківським зобов’язанням. Зрощуйте в родині взаємодовіру та взаємопідтримку, бо ж ви – ота міцна твердиня земного світу, на яку в період бурі життєвої може обпертися ваша дитина. Завжди знаходьте час на те, щоби побути разом, вислухати, наставити на правильний шлях. Не ігноруйте нібито «незначні» проблеми, бо ж для дитини вони можуть бути дуже серйозними. Бережіть настанови Божі в собі та будьте прикладом міцних духовних і моральних орієнтирів, аби не відштовхнути дітей від Господа своїми діями.

Шануйте й любіть одне одного, і нехай Господь осінить ваші родини Своїм благословенням».

За матеріалами Фейсбук-сторінки Митрополита Епіфанія