Митрополит Ігор (Возьняк) до журналістів: “Правда зробить вас вільними!”

Слава Ісусу Христу! Достойні працівники у царині журналістики та медіасфери, любі браття і сестри.

«Правда зробить вас вільними!» – ці слова читаємо у 8-мій главі Євангелія від Івана. І саме ці слова ставить в центрі свого цьогорічного пастирського послання до дня комунікації Святіший отець Франциск, папа Римський. Правда – не просто протилежність до брехні чи фальші, говорити правду – означає не лише висвітлювати реальність… Як говорить нам Святіший отець: «Людина знову і знову відкриває правду, коли досвідчує її у самій собі, як вірність і надійність того, хто її любить.» Говорити правду – це не що інше, як бути вірним кожному сказаному слову, задля любові до тої особи, до якої промовляєш. Пригадаймо обіцянки Господа ізраїльському народові, які Господь завжди виконує, або Ісуса, який каже слово – і встає розслаблений (пор. Мт 9,6-7), промовляє до глухих, кривих, сліпих і немічних і Його слово здійснюється, навіть мертві, чуючи Його слово воскресають.

Питання Понтія Пилата на суді над Ісусом «що є істина?» (Ів 18,38) не є лише його особистим питанням. Ми називаємо себе християнами, чи нам відомо «що є правда», або краще сказати – «хто є Правда»? Ісус, наш воплочений Бог, свідчить, що Він є Правда, кажучи «Я дорога, правда і життя!» (Ів 14,6). Сьогодні, часто, правдою називають те, що більш вигідне, що підходить чи більше подобається. Говорять: «у кожного своя правда!», обманюючи себе. Адже у кожного хіба що своя інтерпретація фактів, або неправда. Правда – лише одна, єдина для всіх – й ім’я Її – Ісус Христос.

Сучасне суспільство є відмінним від того, що було ще 20 років тому. Ледь не кожен, і то не лише молодь, а й старші, є частково «медійниками», «журналістами». Маючи власну сторінку в соціальних мережах, сучасний християнин оприлюднює, поширює, висвітлює, різного роду інформацію. Дописує свої коментарі, дискутує у групах. Людство стало публічним, інформація поширюється моментально, мало що залишається «моїм особистим». Кожен з нас сьогодні є і тим, хто отримує інформацію, і тим, хто її опрацьовує та передає. Необхідно бути дуже обережними, щоб не попастися на фейки, які лукавий сьогодні просуває ледь не на кожному кроці.

Журналіст, медійник сьогодні й завжди повинен шукати «доброї Новини», правди, яка будує. Хіба не інтригує новина про Воскресіння Христа? Невже правда, про те, що ми покликані успадкувати вічне Боже Царство, не є сенсацією? Покликання журналіста – благовістити! Професія журналіста полягає у висвітленні правди.

«Уста мої виповідають правду, і зло моїм устам огидне. Всі слова уст моїх правдиві, нема нічого в них нещирого, кривого» (Прип 8,7-8) – говорить книга приповідок. Нехай ці слова стануть гаслом для кожного журналіста, для кожного працівника у сфері комунікації. Нехай нашим завданням у житті буде проповідь Христа, свідчення Правді та проголошення Божого Слова у засобах масової інформації, в медійному просторі на Славу Божу та для добра нашого народу.

Щиро вітаю усіх журналістів у день Вашого професійного свята! Хай Господь благословить Вас силою духу, рівновагою в труднощах та добрим здоров’ям на багато років гідного життя!

6 червня 2018 р. Б.

+ Ігор

Архиєпископ і Митрополит Львівський

Джерело: УГКЦ. Львівська Архиєпархія