“Нехай Ваша молитва буде оборонним щитом”: у Запоріжжі розпочалася всецерковна проща монашества УГКЦ

22-23 лютого 2022 року, з нагоди Дня богопосвячених осіб, Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ запрошує монашество та усіх бажаючих на загальноцерковну прощу до Запоріжжя.

Тема цьогорічної прощі: «Хто своє життя зберігає, той його погубить» (Мт. 10, 39). У служінні ближньому з любові, людина «віднаходить своє життя».

Розпочалася проща із Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив екзарх Донецький  Владика Степан (Меньок). 

“Дивлячись на вас, я подумав про те, що невідомо коли ще наш храм зможе прийняти стільки богопосвячених осіб.  Я мрію фактично, але може це станеться й у дійсності, що богопосвячені особи прийдуть і в Донецьк. Де ми будемо славити Бога і дякувати Богу за свободу.  І тут напрошуються такі слова: “Райдуся земле Запорізька, що приймаєш стільки богопосвячених осіб, які силою молитви можуть знищити сили лукавого і захистити нас щитом безпеки – не тільки нас, але цілу Україну. Може ми не враховуємо, але молитва однієї особи богопосвяченої має надприродну силу. Ми деколи може легковажимо силу молитви, але молитва навіть мури ламає. Мусимо завжди пам’ятати, що над нами є Бог.  Це реально.  Що таке духовність? Це шукання Бога. Якщо людина починає шукати Бога, вона є духовна. Хто такі релігійні люди? Це ті, які  виконують усі приписи релігійні і духовні. Для чого ми робимо духовні вправи? Щоб стати краще. Ми не робимо це тільки з формальності, щоб поставити галочку. У чому суть монашества? Я вважаю, що монах в особливий спосіб хоче зустрітися з Богом. Є різні покликання, але інколи покликання важко реалізувати з різних причин. Тому деколи ми можемо відчувати таку остиглість, коли ми згораємо. І хіба людина, яка постійно старається у молитві і читанні духовної літератури не остигне. Найкращий спосіб у такому випадку щиро помолитися до Бога. Якщо хтось приватно заплакав на молитві, Дух Святий освятив ту душу. Я вболіваю над тим, що дуже мало покликань богопосвячених осіб для служіння на Сході. Схід України потребував такої прощі монашества. Тому що та молитва, яку Ви будете тут заносити до Бога найближчими днями буде оборнним щитом для всіх нас”.

Додамо, що програма цьогорічної прощі монашества є насиченою.  Також заплановані зокрема велелюдний похід до Санктуарію Бога Отця Милосердного, конференції, екскурсії. У всіх присутніх буде нагода відвідати монастир свв.Петра і Павла Сестер Василіянок, вул. Вербова 11.

Світлини Тараса Бабенчука