о. Андрій Сіданич: «Лише гріх може бути причиною страждань у нашому житті»

Сьогоднішня неділя називається неділею про розслабленого. У Євангелії від Івана ми читаємо розповідь про те, як Ісус Христос вчергове проявляє акт великої любові і милосердя – зцілює чоловіка, який нездужав тридцять і вісім років. У сьогоднішній день просімо Бога, щоб Він оздоровив і наші духовні, а відтак, і тілесні недуги. Просімо у Господа, щоб зцілив рани українського народу. Про духовний символізм сьогоднішньої неділі про розслабленого, як заклик до кожного із нас проявляти допомогу і милосердя до тих, хто цього потребує, розмірковує військовий капелан Гарнізонного храму св. ап. Петра і Павла Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Сіданич:

«Сьогодні маємо можливість вчергове роздумувати над Словом Божим. І, власне, сьогодні читаємо розповідь про оздоровлення недужого чоловіка. На початку бачимо опис Овечої купелі, тобто місця, де напували овець. Водночас, бачимо, що довкола цієї купелі знаходилося дуже багато людей, зокрема людей потребуючих, недужих. І, рівно ж, читаємо і про те, що Христос не оминає цього місця. Адже це місце було сповнене болю і страждання людей, які потребували цієї допомоги. І Ісус Христос підходить до цього недужого і зцілює його. Як розповідає нам Євангеліє, на цю воду сходила Божа благодать, і той, хто перший поринав в неї, то одразу ж отримував зцілення.

Сьогоднішнє Євангеліє показує, що Господь Бог не ставить якихось певних обмежень стосовно того, що хтось має бути першим, але, водночас, в різний спосіб діє в житті людини. Господь Бог завжди готовий бути поруч і допомогти людині, незалежно від того, коли вона приходить. Бог готовий допомагати людині, яка приходить вкінці чи на початку, яка вірує більше чи менше. В центрі нашого життя має бути Божа благодать. Ми завжди маємо пам’ятати, що Бог не забув про нас. Звісно, що у євангельському уривку ми спостерігаємо і іншу ситуацію. Далі цей розслаблений чоловік  каже, що не може дати сам собі ради. Як знаємо із Євангелія, він тридцять вісім років хворіє. Він дуже хоче, щоб йому хтось допоміг. Так, інколи люди думають тільки про себе, про допомогу собі. Але дуже часто люди забувають про цього недужого, про цих людей, які потребують нашої допомоги. Зрештою, ми всі потребуємо цієї підтримки, особливо Божої благодаті, Божої любові. Але ніколи не забуваймо про тих людей, які є знедоленими, які переживають в житті труднощі. Як бачимо, Господь підходить до цього чоловіка в цей момент, коли ніхто не сподівався. Зрештою, Ісус зціляє цього чоловіка.

Пам’ятайте, що цю допомогу можемо надати і ми. Через нас Бог допомагає. Через нас Господь Бог зцілює. Як знаємо, апостол Петро, який є покровителем нашого храму, після Ісуса Христа зціляв недужих. Через нього Бог діяв. Будьмо певні, що кожен із нас може бути цим інструментом. Тільки ми маємо бути готовими зробити цей маленький крок – довіритися Богу. Тому пам’ятайте про наших ближніх. Сьогодні Господь показує, що лише гріх може бути причиною страждань у нашому житті. Бог настільки добрий, що завжди готовий бути поруч, особливо в тяжкі моменти нашого життя. За прикладом цього чоловіка, ніколи не зневіряймося. Адже він не нарікає на Бога, але після зцілення йде до храму і дякує Богу. Наші воїни також борються і відстоюють нашу Незалежність. Візьмімо це собі за приклад, щоб і наше життя було наповнене мужності, надії і великої любові».

Підготувала Юліана Лавриш