о. Георгій Коваленко: «Заклик Христа “покайтеся” – це приступити до Таїнства Сповіді і поплакати над своїми гріхами»

У євангельському уривку від Матея читаємо такі слова: «З того часу Ісус почав проповідувати й говорити: “Покайтесь, бо Небесне Царство близько”» (Мт. 4, 17). Це перші слова, якими Господь звертається до людей. На жаль, через століття значення цих слів змінилося, певним чином викривилося. Заклик Христа «покайтеся» – це приступити до Таїнства Сповіді і поплакати над своїми гріхами. А також ми маємо щиро попросити пробачення один в одного. Але, якщо ми подивимося на життя Христа і на те, як Він жив із своїми апостолами, то, напевно, нам варто звернути увагу на пряме значення цього слова в грецькій мові. Покаяння (метанойя) – це переміна розуму. З нами зараз відбувається покаяння, адже наш світогляд змінився. А, можливо, наш світогляд перевіряється. Якщо ж наш світогляд є євангельський, то тоді ми знаємо, що робити. Ми знаємо шлях, яким пройшов Христос, – це шлях служіння людям, шлях жертви, заради спасіння людей.

Так, наш розум міняється. Міняється також і наш світогляд, адже ми розуміємо, що змінюються наші пріоритети. Те, що ще вчора нам здавалося буденним, як то їжа, вода, безпека, сьогодні стає величезною цінністю. Сьогодні для нас цінністю є: наші ближні; земля; країна; право на свободу; право на вільну думку; право на життя за своїми правилами. Все це стає для нас важливим, і ця важливість сьогодні спонукає нас захищати свою землю.

Але Господь говорить і закликає нас до покаяння. Наближення Царства Небесного можна розуміти по-різному. Звичайно, перше, що спадає нам на думку, – це питання життя і смерті. Тепер це дуже близько. Тепер ніхто не може спокійно спати в Бучі, в Києві, у Конотопі, в Чернівцях, у Вінниці, в Сумах, у Львові. Царство Небесне – це не тільки те, куди прагне кожний християнин, куди вже пішли сотні воїнів і наших мирних співгромадян. Господь приймає їх у своєму Небесному Царстві, в оселях праведних, звідки вони допомагають нам боротися тут. Царство Небесне – це не тільки життя майбутнє. Господь говорить: «Бо Царство Небесне посеред вас». Значить Царство Небесне тут. І той, хто покаявся, хто перемінив свій розум у відповідності до Євангелія любові, то Царство Небесне всередині такої людини. Царство Небесне є між тим, хто допомагає, і тим, хто отримує допомогу. Царство Небесне є між тим, хто захищає, і тим, кого захищають. Царство Небесне знаходиться між нами, посеред нас. Царство Небесне знаходиться між віруючими різних християнських Церков. Господь прийшов заради всіх, і спасіння Він бажає для всіх. Перемінивши розум, ми можемо дати можливість цьому Небесному Царству діяти і захищати від диявола любов, захищати мир, захищати свободу, захищати гідність, захищати людство.

о. Георгій Коваленко, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості