о. Іван Ференц: «Піст – це нагода подивитися вглиб свого серця»

14 серпня розпочався Успенський піст. Піст – це духовний подвиг, який утверджує людину у вірі. Саме про віру говорить Ісус Христос у сьогоднішньому євангельському уривку. Він наголошує на тому, що коли матимете віру й не завагаєтесь, то коли горі цій скажете: «Двигнись і кинься в море!» – воно станеться. Про віру, як спосіб зцілення від людських немочей, про піст, як нагоду відновити добрі стосунки з Богом, роздумує сотрудник храму Христового Воскресіння Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Іван Ференц:

«Дорогі брати і сестри! Сьогоднішнє Євангеліє є дуже цікавим і повчальним. Зрештою, все Христове Євангеліє є цікавим і повчальним, тому що стосується нас з вами. Сьогоднішній євангельський уривок закінчується словами Христа: «І все, чого проситимете в молитві з вірою, одержите» (Мт.21,22). Зі сторінок Святого Письма ми знаємо про те, що Ісус Христос звершував ті чи інші чуда. Так, їх було дуже багато. Але на увагу заслуговує той факт, що Ісус Христос звершував чудо лише тоді, коли та чи інша людина мала глибоку віру. Ми знаємо і те, що за Христом ходило дуже багато людей. Хтось ходив за Ісусом з цікавості, щоб просто подивитися на Нього. Хтось ходив за Христом, можливо, заради якоїсь сенсації, а хтось – із потреби свого серця, знаючи те, з ким, власне, має справу, знаючи те, хто саме промовляє до нього. Тобто, за Христом ходила сила силенна людей, але зцілялися лишень поодинокі люди, яких можна порахувати на пальцях. Вони зцілялися тільки тому, що мали глибоку довіру до Нього. Без довіри до Христа не можна у повноті наслідувати Його, без віри не можливо уподібнюватися Христу. Апостол Павло говорить про те, що Господь Бог творить чуда, про те, що у Бога немає неможливих речей, але потрібно лишень одне – віра з нашого боку. І якраз саме про це розповідає сьогоднішнє Євангеліє.

Починаючи із вчорашнього дня, як ми знаємо, почався Успенський піст, який у першу чергу має підготувати нас до свята Преображення Господнього і до свята Успіння Пресвятої Богородиці. І, зрештою, піст – це особлива нагода для того, щоб поглибити свою віру. Піст – це особлива нагода для того, щоб відновити добрі стосунки з Богом. Піст – це особлива нагода для того, щоб відновити стосунки з самим собою. Піст – це особлива нагода для того, щоб відновити свої стосунки з ближнім. Піст – це нагода подивитися вглиб свого серця. Піст – це нагода зосередитись над тим, над чим потрібно попрацювати. Бо бути християнином чи християнкою – це постійна праця над собою. Ми маємо постійно вдосконалювати себе. Це стане можливим тільки з Божою допомогою. Тому сьогодні Христос каже: «І все, чого проситимете в молитві з вірою, одержите» (Мт.21,22)».

Підготувала Юліана Лавриш