о. Іван Колодій: «Світло приходить у наше життя тоді, коли ми боремося з нашими гріхами»

У Раю людина перебувала у гармонії із своїм Творцем, але внаслідок гріхопадіння ця єдність була втрачена. Коли людина не задумується над тим, а які наслідки можуть принести гріховні дії, тоді вона швидко втрачає свої духовні і моральні цінності. Кожного дня людина має боротися з гріхом, докладаючи всіх зусиль. Людина має звертатися до Бога, а Він, як люблячий Батько, прийде на допомогу кожному і кожній. Про те, як боротися зі своїми гріховними звичками, як боротися зі своїми гріховними пристрастями, розповідає настоятель храму Собору св. Івана Хрестителя Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Іван Колодій:

«Основна ціль життя кожної людини – це побудувати міцні стосунки з Богом. Якщо в нашому житті не буде світла, то буде панувати темрява. А темрява, як ми знаємо, людину руйнує. Як некомфортно жити в час, коли світло дуже швидко зникає. Наприклад, вже о шістнадцятій чи сімнадцятій годині стає темно і некомфортно. А як було приємно і радісно, коли світло було до десятої години вечора. Відчуття ночі викликає відчуття внутрішньої невпевненості. А що робить наше життя темним? Наші гріхи роблять життя темним. Коли ми чинимо гріх, то, відповідно, обираємо зло, яке нас руйнує. А коли ми постійно грішимо у тому чи іншому напрямку, в нас з’являються пристрасті, в нас з’являються гріховні звички. І ці гріховні звички нас мучать, і ми від них страждаємо. Зло завжди дає людині відчуття внутрішньої безпорадності і відсутності перспективи. Для того, щоб подолати злі навички, гріховні пристрасті, – ми потребуємо Бога, Який допомагає з цим всім боротися.

Чому ми маємо боротися з нашими пристрастями? Чому ми маємо вести боротьбу з нашими гріхами? Чому ми маємо виробляти у собі позитивні звички? Людина, яка робить погані вчинки, вона виробляє у собі гріховні звички. Людина, яка робить добрі вчинки, яка робить добрі діла, тоді вона виробляє у собі чесноти, виробляє позитивні риси свого характеру. І святий Марк Подвижник говорить такі слова: «Людина повинна із своїми гріховними звичками, пристрастями боротися». Якщо людина не буде з ними боротися – вони її зруйнують, вони її знищать. Для того, щоби з цими гріховними звичками боротися, ми потребуємо Божої благодаті. Якщо ми боремося, тоді перемагаємо зло. Якщо ж ми не боремося зі своїми гріховними звичками, зі своїм лицемірством, зі своєю обмовою, зі своєю злобою, зі своєю агресією, зі своєю розпустою, тоді це все починає нас опановувати і руйнувати.

Святий Марк Подвижник каже: «Поки ми живемо на землі, ми маємо з тими гріховними звичками, гріхами боротися». Якщо ми їх не поборемо на землі, тоді вони підуть разом з нами до іншого життя. Нас не будуть мучити демони, ми будемо самі себе мучити своїми пристрастями. І ці пристрасті, які не будуть реалізовані, будуть нас розпинати, і ми не будемо мати спокою ні в цьому світі, ні в іншому. Тому так важливо, щоб ми вели боротьбу з цими гріховними звичками, щоб ми змогли подолати їх тут, на землі. Якщо ж ми не зможемо цього зробити тут, на землі, вони нас будуть мучити після нашої смерті. І не потрібно вже тоді пекла, не потрібно диявола, а ми самі собі будемо чинити суд, і будемо себе мучити, і будемо страждати. Завдяки Божій благодаті кожна людина повинна перемагати свої гріхи, свої гріховні нахили. Реалізувати ці можливості дозволяє нам життя на землі. Бажаю кожному із вас, щоб у вашому серці було світло. Світло приходить у наше життя тоді, коли ми боремося з нашими пристрастями, з нашими гріхами. Не поборемо ми їх – знищать вони нас. Бажаю кожному із вас перемоги над своїми гріховними нахилами. Бажаю ніколи не замикати двері перед Божою благодаттю, яка входить у наше життя. Бажаю кожному із вас, щоб ви були носіями віри, надії і любові. Це дасть нам світло, яким ми можемо поділитися з тими, які нас оточують».

Підготувала Юліана Лавриш