о. Назарій Бігун: «Якщо я дозволю ненависті заповнити себе, – ворог виграє»

У Хрестопоклонну неділю лунають слова: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо». Ми схиляємо свої голови і коліна перед Господом. Але диявол захотів, щоб ми схилили свої голови перед ним – князем цього світу – росією. Кожна душа зараз може приклонити свої коліна перед Господом. Бо був той час, коли ми не розуміли того, чому потрібно молитися, чому потрібно приклоняти свої коліна перед Господом. Але диявол захотів, щоби вклонилися йому. І в людини виникає вибір: або вклонитися Господу, визнавши попередньо свій гріх, або ж – дияволу – росії. І ми розуміємо, що маємо приклонитися перед Господом, приклонитися перед Тим, хто несе любов, хто несе спокій і блаженство. Адже диявол несе війну, смерть. Саме диявол руйнує все на своєму шляху. І людина вчинила правильно, коли обрала шлях Господа.

Але саме зараз виникає дуже важливе питання: чим я наповнений? Якщо я дозволю ненависті заповнити себе, – ворог виграє. Ми не повинні віддати свої серця ворогу. Адже моє серце належить одному Господу, моя душа належить Господу, моє життя належить Господу, але ні в якому разі не дияволу. Якщо ж я наповнюся цією ненавистю, якщо я просочуся нею, то програю.

Дорогі брати і сестри! Завжди пам’ятайте, що наше життя належить Господу. Знаю, що зараз дуже важко, дуже часто відчувається біль. Але ми обов’язково переможемо. Ми обов’язково витримаємо всі ці труднощі так, як і наш Спаситель на хресті. Він відчував те ж саме, що відчуваємо зараз ми. Саме тому Господь подолав цю смерть, знищивши зло. І саме через цей біль ми виграємо цю війну. Ми принесемо мир не тільки Україні, а цілому світу. Чому диявол напав на Україну? А все тому, що ми є сильніші в молитві, сильніші у вірі. Україна вже понад вісім років бореться і витримує цей біль. Ісус Христос, звертаючись до нас, каже: «Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр.8,34). Ми несемо свій хрест. Ми несемо його достойно. Ми принесемо його туди, куди скаже Господь. Ми точно переможемо, адже з нами Бог.

о. Назарій Бігун, священик ПЦУ із Київщини

За матеріалами відеоблогу на платформі Youtube