о. Олег Кришталь: «Мета посту – пригадати людині про її духовне єство»

Сьогодні ми читаємо про чергове чудо, яке зробив Ісус Христос в часі свого земного буття. Певний рід бісів не могли вигнати навіть апостоли, учні Христові, оскільки для цього потрібні піст і молитва. Ми з вами перебуваємо у часі Успенського посту. Цей піст є доброю духовною практикою в нашому житті. Ми маємо добру нагоду, щоб вчергове застановитися над своїми духовними потребами, над своїми духовними викликами, які постають кожного дня у нашому житті. Адже піст, насправді, немає за мету посадити людину на дієту. Піст немає за мету заборонити вживання певних продуктів. Мета посту – пригадати людині про її духовне єство, про її духовні випробування, з якими вона зустрічається кожного дня. Піст є однією з духовних практик в житті християнина. Звичайно, що змінити все у своєму житті за один піст ми не можемо, а саме викорінити всі спокуси і стати святими. Але зробити один крок ми можемо, адже це в наших силах.

Чоловік, який сьогодні приходить до Христа, каже: «Господи, змилуйся над моїм сином, бо він причинний і тяжко нездужає» (Мт.17,15). Він прийшов з проханням допомоги. Треба зазначити, що він підкріпив це прохання своєю вірою. Дорогі брати і сестри! Коли ми приходимо до Бога з якимось проханням, то стараймося це прохання підкріпити своєю вірою. Бо, інколи, ми можемо щось в Бога просити, але не вірити в те, що Він може нам це дати, або ж сіяти сумнів у своєму серці. І, власне, піст – це добрий інструмент для того, щоб зробити свою віру досконалою. Для цього ми маємо багато ресурсів. Для цього є святі Тайни, духовна література. Інколи ми нашим військовим говоримо про те, що молитва може і не бути довгою і просто промовистою словами. Молитва може бути і короткою, але якісною. Це буде набагато кращий наш духовний крок, аніж  просто протягом декількох годин говорити слова, не вдумуючись в їхнє значення. Нехай милостивий Господь допомагає нам бути добрими молільниками у цьому житті. Адже для цього ми маємо все. Молімося за перемогу нашої України.

о. Олег Кришталь, капелан Військового храму Стрітення Господнього Львівської Архиєпархії УГКЦ