О. Сергій (Гончаров) про 5 відмінностей між св. Миколаєм та Дідом Морозом

Чи є між св. Миколаєм та Дідом Морозом різниця? Виявляється, що є.  Про них сьогодні й поговоримо. Отже, 5 відмінностей між Дідом Морозом та св. Миколаєм.

  1. Діда Мороза не існує. Чого не можна сказати про св. Миколая. Насправді  Миколай жив, ходив по землі, помер в 343р. Є одним з найбільш шанованих християнських святих. Він реально існував. Його історія є реальною.  Ось вам і проста відмінність: один реальний, а другий ні. 
  2. Коли приходить? З Дідом Морозом все дуже просто. Завершується старий рік, починається новий, тоді приходить бородатий дядько і дарує Тобі подарунок. Зі святим Миколаєм є трішки складніше, бо ми святкуємо його день народження до неба, тобто день смерті. За новим стилем – це 6 грудня, а за старим – 19 грудня. А ще у протестанському західному світі 25 грудня приходить Санта Клаус. Так, що святий Миколай дуже любить дарувати подаруночки, аж тричі в рік.
  3. Ставлення до віри. Дід Мороз є істота міфічна і часто його пов’язують з поганськими персонажами. Є декілька версій його походження. Відносини з Богом у нього досить дивні хоча б тому, що він є вигадкою. Святий Миколай є реальним, тому його відносини з Богом теж є реальними. По-перше він був архиєпископом Мирлікійським на території сучасної Туреччини, неподалік від Анталії. Єпископом він був ще у IV ст. у часи неподіленої Церкви. Тому, він вшановуэться у всіх орієнтальних Церквах: у Католицькій і Православній.
  4. Супутниця. У Діда Мороза є Снігурочка. Взагалі незрозуміло звідки взявся цей персонаж. Хтось говорить, що це взято з міфів про дівчину, яку мали приносити в жертву і вона замерзала десь на холоді. Можливо, не знаю, щиро кажучи. Якщо у вас є якісь версії, то пишіть у коментарях. але, одне нам достеменно відомо, що у міфічного Діда Мороза є онука, а св. Миколай з подарунками справляється самостійно. Він був неодруженим, тому не мав онуки. 
  5. Мотивація. Ми знаємо про те, що і Дід Мороз і Святий Миколай дарує подарунки. Навіть є умова: щоб отримати подарунок треба бути чемним. Виглядає так, що Дід Мороз є міфічним наглядачем моральності людини. Так, ніби говорить: “будеш добрим і тобі буде добре, а будеш поганим, то й тобі буде погано”. А доброчинність св. Миколая є безумовною. Інформацію про його милосердя черпаємо з історії. Він свого часу отримав великий спадок і вкладав його у справи милосердя, допомагаючи усім потребуючим людям. Отже, таку людину справжній Миколай шукає. 

Думаю, що доречними тут будуть слова апостола Павла: Пам’ятайте про наставників ваших, які звіщали вам слово Боже, і дивлячись уважно на кінець їхнього життя, наслідуйте їхню віру”. (до Євреїв 13:7).

Два персонажа: Святий Миколай й Дід Мороз. Коли руйнується міф про Діда Мороза, то що нам залишається? Зруйнована казка. Коли руйнується міф про св. Миколая, тоді ми пізнаємо ким він насправді є. 

Св. Миколай – християнин, послідовник Ісуса з Назарету, який робить добро, чинить милосердя і дарує подарунки особливо тим, хто цього потребує. 

Улюблені, бажаю вам позитивного бачення, входимо у святковий час з радістю! 

За матеріалами блогу Падре Сержа підготувала Христина Кутнів