о. Сергій Швагла: «Молитва і піст – це щит, це те закрите небо, за яке ми так переживаємо»

«Бо де твій скарб, там буде і твоє серце» (Мт. 6, 21), – такими словами Господь звертається до нас. Сьогодні – день тривоги, день неспокою. Сьогодні – день, коли ми думаємо про те, а що ж буде далі? Які події на нас чекають наступного тижня? Як буде розгортатися ситуація в Україні і світі? Починається Великий піст, і ми задумуємося над тим, а як його достойно провести. Тобто зараз ми маємо поєднання двох важливих речей: війни і духовного подвигу, який ми можемо зробити. Сьогодні ми маємо дуже особливу нагоду, щоб взяти себе в руки. Особливо це стосується тих людей, які ніколи в житті не постили, які ніколи не могли обійтися без м’яса. Тепер ми живемо в такій реальності, що якщо ми хочемо, щоб ворог був зупинений, то мусимо дуже велику увагу звернути на найбільш потужну зброю, яку має кожний із нас, – це молитва і піст. Адже молитва і піст – це щит, це те закрите небо, про яке ми так багато чуємо, і за яке ми так переживаємо. Ми звертаємося до цілого світу, щоб війська НАТО закрили небо над Україною. Ми зможемо закрити небо над Україною тоді, коли собі скажемо: «З понеділка я починаю піст такий, який хотів би бачити Господь Бог. З понеділка я беру в руки вервицю і молюся чи то Ісусову молитву, чи то вервицю до Богородиці». І тоді небо буде закрите.

Так, людина стріляє, випускаючи кулі і ракети, але ними керує Бог. Вчора російський літак кинув дві важкі бомби по півтонни кожна, але жодна з них не розірвалася. Скільки ракет ми бачимо, які падають у Харкові, у Києві, але не розриваються? Це є свідченням одного – Господь Бог не дав цьому відбутися. Дехто скаже про те, що вони були несправні, недобрі, але для того, щоби вони такими були, мусить втрутитися Господь. Тому ми маємо використовувати особливу зброю – молитву і піст. Якщо ми цього не зробимо, то не будемо патріотами України. Хочу наголосити ще одну важливу річ. Погані слова, нецензурні слова – це ім’я диявола. Коли ми говоримо погані слова, то в цей самий момент прикликаємо його до себе, і в цей же самий момент ми проклинаємо себе. Так, диявол нас не б’є, він не знущається над нами, але ж, як знаємо, диявол – це батько брехні. Він дуже підступно входить в наше життя і нищить його, відвертаючи від нас благодать Божу, відвертаючи від нас Ангела-охоронця. І чим більше поганих слів ми говоримо, тим більше небо над Україною стає чорним.

Дорогі брати і сестри! Я закликаю вас якнайбільше молитися. Говорімо з Господом Богом, звертаючись: «Боже, захисти нашу державу». А найважливіше, що ми маємо робити, – це прославляти Бога. Слава Богу, що ми маємо таких відважних захисників, братів і сестер, які стоять на обороні і не бояться цієї орди, яка наступає. Для багатьох із вас постом буде відмова говорити погані слова, якщо ви постійно це робили. Якщо ви це зробите, то станете героями. Таким же геройством буде відмова від м’яса, бодай би на перший тиждень. Найважливіша наша праця сьогодні – це постійна, цілодобова молитва. Я вас закликаю стати воїнами світла, воїнами Божими.

о. Сергій Швагла, парох парафії Христового Воскресіння Львівської Архиєпархії УГКЦ