о. Тарас Бровді: «Розкинь перед Богом “білий прапор” і покайся»

Цікавого і життєрадісного дня понеділка! Новий тиждень. Коли я зранку знімаю ці відео, то маю настрій наново проживати тиждень, адже це нові можливості, нові ідеї, нові виклики, нові страждання, але і нові сили. Сьогодні тішимося Словом із Книги Єзекиїла: «Той, хто згрішив, той мусить умерти. Син за провину батькову не буде відповідати, батько за провину сина не буде відповідати. Праведність зостанеться з праведним, а гріховність із грішником. Коли ж злий відвернеться від усіх своїх гріхів, яких накоїв, і буде пильнувати всі мої установи, чинити за законом та справедливістю, – він буде жити, не вмре. Усі переступи, що їх учинив, не буде пригадувано йому більше» (Єзекиїла 18, 20-22). Як це файно – праведність зостанеться з праведним, а гріховність із грішником, але є можливість вилізти з цього. У нас може виникати така спокуса, що ми так залізаємо у життя одне одного, що забуваємо пильнувати за собою. Цей вірш добре знати напам’ять – праведність зостанеться з праведним, а гріховність із грішником, але для грішника є надія, завжди можна вилізти з того, що ти начудив. Тому не дивімося у чужий город, не дивімося хто і як живе, насамперед дивімося, як я живу.

Коли ти знаходишся у середовищі людей, які працюють над собою, які дійсно бачать себе, які бачать свої справи, які бачать плоди своїх вчинків і працюють над собою, тоді і легше зреалізуватися, легше брати приклад один з одного. А коли ти знаходишся у середовищі людей, які лише дивляться на інших, – це заносить. Нехай цей тиждень буде часом, протягом якого ми особливим чином будемо дивитися кожен за собою. Друге – пильнувати, чи я живу у праведності, чи у гріху. Якщо у праведності – зростати у ній.

Що таке праведність? Це жити так, як каже Бог. Що таке гріх? Йти проти Бога, йти проти тих речей, які Він нам приготував, йти проти Його волі. Якщо ти бачиш, що застряг у чомусь злому, тоді вилазь з гріха, розкинь перед Богом “білий прапор” і покайся, більше цього не роби, тікай від злого. Шукай покаяння, шукай примирення з Богом, тоді Він дасть тобі можливість вилізти з цього, тоді Він дасть тобі можливість не застрягти. Але пам’ятайте – праведність зостанеться з праведним, а злість із злим. Ми не знаємо, коли станемо перед Богом, ми не знаємо, коли нас покличуть додому, коли наше життя закінчиться і потрібно буде якось розрахуватися. Перевірте, у чому зараз живете: якщо у праведності – йдіть на зростання, якщо у гріховності – розкайтеся. Не треба чекати завтра, а давайте вже сьогодні. Тому не дивимося у чужий город, а дивимося на своє серце. Будьте благословенні, будьте чисті. Майтеся файно. Мир вам.

о. Тарас Бровді, греко-католицький священик із Закарпаття

За матеріалами відеоблогу на Youtube-каналі ХоДІМ