о. Валерій Купчак: «Час Великого посту – це війна з нашими гріхами»

Зараз ми перебуваємо у часі Великого посту. Час Великого посту – це війна з нашими гріхами, з нашими пристрастями. У цей період ми усіма силами стараємося боротися проти тих спокус, які посилає диявол. Найкраща зброя у цій боротьбі – це піст, молитва і милостиня. Читаючи сьогоднішнє Євангеліє, можна сказати, що основною нашою зброєю має бути Євхаристія. Адже саме під час Євхаристії ми приймаємо Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа, Який допомагає нам боротися з нашими гріхами. У євангельському уривку читаємо такі слова: «Хто тіло моє їсть і кров мою п’є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня» (Ів. 6, 54). Ми  завжди маємо бути готовими прийняти Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа, а для цього потрібно мати чисту душу і чисту совість. Коли ми ж приходимо до храму, але не маємо змоги приступити до Пресвятої Євхаристії, то потрібно приступити до Таїнства Сповіді. Бо лишень тоді ми зможемо прийняти цей Дар, який нам залишив Ісус Христос.

Дякуючи Богу, дякуючи нашим Захисникам, ми маємо мирне небо у Львові. Дивлячись новини, ми розуміємо, якими жертвами це небо для нас залишається мирним. Ми можемо зараз прийти до Церкви, можемо помолитися. Молімося за наших воїнів. Адже Ісус Христос каже: «Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає» (Ів. 15, 13). Ми бачимо, як наші воїни віддають своє життя за нас. А ми, перебуваючи у такому відносному спокої, маємо подякувати їм своєю молитвою, подякувати постом, подякувати милостинею. Маємо всіляко допомагати Армії, всіляко допомагати потребуючим. Сьогодні дякуємо Богу за те, що змогли прокинутися, прожити ніч. Дякуємо Богу за наших захисників і молимося за них, щоби Господь зберіг їх. Молімося за те, щоб якнайшвидше закінчилася війна.

о. Валерій Купчак, сотрудник парафії Христового Воскресіння Львівської Архиєпархії УГКЦ