о. Володимир Адамчук: «Господь любов’ю змінює серце кожного грішника»

«А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.

А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві» (Мт. 5: 40-41), — такі слова читаємо у сьогоднішньому Святому Писанні. Ісус Христос закликає нас любити ворогів своїх, творити добро тим, хто ненавидить нас. Він хоче, щоб наше серце було сповнено гарячого смирення і щирої любові до Бога. Чи готові ми по-справжньому любити, чи готові віддати свою любов ближньому?

Над змістом євангельського читання роздумує військовий капелан Гарнізонного храму св. ап. Петра і Павла Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Володимир Адамчук:

«У сьогоднішньому євангельському уривку ми чуємо слова Христа, який каже: «Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба.

А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу» (Мт. 5: 38-39). Сьогодні для нас, напевно, дивно є чути, що Господь у Старому Завіті каже слова про око за око, і зуб за зуба, а в Новому Завіті — любити і не противитися злому. Це для нас звучить трохи дивно. Але  це заперечення дивним є лише у нашому людському розумінні, в нашому мисленні. Ми розуміємо ці слова буквально: якщо хтось вибив тобі око, то ти мусиш зробити так само. Але, проте Господь говорить зовсім про інший сенс цих слів. Він каже, що слова «око за око», «зуб за зуба» є словами, які мають на меті обмежити людську помсту, щоби наше зло не помножувалося у нашому житті. Ми завжди повинні уподібнюватися до Господа Бога. Що це означає? Це означає любити ворогів своїх, любити тих, які тебе переслідують. Ісус каже: «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Ів. 13: 35).

І часом нам є важко простити образу, ще важче є перепросити когось за неї, але маємо пам’ятати слова Христа, який каже: «Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує» (Мт. 5: 44). Господь любов’ю переміг гріх. Він любов’ю перемагає зневагу, приниження, смерть, змінює серце кожного грішника, змінює серце кожного з нас. Його любов – це жертва, і ми її повинні унаслідувати».

Фото – із Фейсбук-сторінки о. Володимира Адамчука