О. Юстин (Бойко): “Після цієї Голгофи в Україні буде Воскресіння”

Вчора в Україні прибула копія статуї  Пресвятої Діви Марії з Фатіми.  Це символічно, адже вже 25 березня,  у свято Благовіщення, Папа Франциск звершить посвяту України та Росії Непорочному Серцю Марії. Така посвята Росії була прохання Пресвятої Діви Марії, яка об’явилася у Фатімі. Про силу молитви, чому перемога буде за нами та чуда які відбуваються на наших очах журналіст Сергій Іваницький поспілкувався із отцем Юстином (Бойком) у ефірі “Радіо Марія”.

-Отче, знаємо, що копію статуї Матері Божої Фатімської привезли до Львова. У чому полягає сенс прибуття цієї статуї Матері Божої до України у ці непрості часи?

– Фатімське об’явлення є особливим ще й тому, що стосується сьогоднішніх подій. Свого часу Мати Божа, яка обявилася сестрі Люсії, здається, 1929 році сказала їй, щоби вона переказала Святішому Отцеві, що настав той час, щоби посвятити Непорочному Серцю Марії Росію і просив усіх молитися за навернення Росії, щоби вона не накоїла багато лиха у світі. Ці слова були передані наступникам апостола Петра і вони у свій спосіб робили таку посвяту. Однак наскільки можна зрозуміти з того, що ми бачимо, що це була радше приватна посвята, але не публічна так як цього вимагала Матір Божа. І тепер коли триває жорстока війна в Україні, ми побачили відверте обличчя зла. При чому, це зло, яке показало себе у своїй повноті. президент путін, патріарх кирил, мені здається, це ті люди, які сьогодні обплутані злим духом і не бачать правди, затьмарені, не бачать болю людського. Я вже не говорю навіть за народ російський. І тепер багато людей згадали про це об’явлення, про те, що Матір Божа просила росію.  І свого часу єпископи і миряни зверталися до Папи, щоб він звершив акт посвяти Росії Непорочному Серцю Марії. І Папа відгукнувся і 25 березня, у свято Благовіщення за григоріанським календарем, Папа здійснить посвяту росії і України Непорочному Серцю Марії. І з цієї нагоди є ініціативна група, яка давно існує в Україні, Фатімська, звернулася, щоб до Львова привезли копію фігури Матері Божої з Фатіми.

І Митрополит Ігор дав на це своє благословення і супровідного листа. Фатімський санктуарій відгукнувся і вчора фігура Матері Божої з Фатіми прибула до Львова. Вона перебуватиме тут до 15-го квітня і знаходитиметься у храмі Різдва Пресвятої Богородиці.  Це є храм знаний з того, що там відбувалася зустріч Святішого Отця Папи Івана Павла ІІ з молоддю у часі його візиту до України у 2001 році. Сьогодні народ зустрів це з великою надією. Це є видимий знак Божої присутності серед народу. Митрополит Ігор зауважив, що за Божим промислом так стається, що Україну Бог кличе, щоб вона перемогла ворога, якого боїться весь світ. І то силою Божою. Зауважую, що зараз дуже багато людей моляться  і правильно роблять. Є багато волонтерів. Але так само, є багато речей, які не можна пояснити. Дух мужності, який панує серед наших воїнів, серед навіть простого люду, який без зброї іде на окупанта. Це щось подиву гідне. Для мене особисто чудом стало повідомлення про те, що після бомбардування драмтеатру люди вижили. Це речі, які інакше як чудом Божим інакше пояснити я не можу. Будемо молитися перед фігурою Богородиці, вже організований графік. Вдень можна буде прийти, а ввечері моління буде транслюватися онлайн. Тобто ми вважаємо, що ми повинні сповнити те, що казала Матір Божа у Фатімі Святіший Отець на своєму рівні, а ми – на своєму.

-А чому акт посвячення Росії та України Непорочному Серцю Марії відбудеться аж 25 березня? Чому не можна трохи раніше?

-Неодноразово чув ці питання. Бо ці дні війни як роки. Не можу відповісти на це питання.  Дехто каже, що це пов’язане з тим, що у той день буде свято Благовіщення.  Просто констатую цей факт.

-З’явилася також інформація, що путінська росія загрожує Боснії і Герцеговині. А там є Меджугор’є, яке дуже і дуже молиться за Україну і ніколи цього не приховувало. сатана атакує джерела молитви за нашу державу, атакує Марійні осередки.

-Я цілком погоджуюся з вами, бо у 2014 році для мене стало явним, що війна не тільки зброї, а це війна з дияволом, який діє через людей, які обплутані злим духом і тут молитва відіграє важливу роль. Вона відіграє роль своєрідного екзорцизму. Той, хто молиться, постить в наміренні перемоги над злом, то диявол мститься.  Але диявол не є суперник Богу. Бог все знищить погане, диявола також. Погрози диявола це конвульсії. А те що режим путіна буде ще погрожувати всім, то це вже стає явно. Я після того як почув проповідь патріарха кирила, то у мене є питання про те чи у нього взагалі є християнська ідентичність.

-Чому Бог так багато дозволяє дияволу зробити в Україні? 107 дітей загинуло у цій війні тільки офіційно. Я вже брав інтерв’ю у багатьох, хто у цій війні втратив або друзів, або як пастор з Маріуполя втратив свою прийомну доньку. Розбомбили будинок, де вона жила.  Дуже багато болю і страждань. Нищення іде, у першу чергу, мирного населення. Скільки ще ця чаша має переповнюватися невинними жертвами, щоб це все було припинено? Військові експерти кажуть, що лише на полі бою зможемо переконати путіна припинити війну.

Кожна війна провокує питання: “Де є Бог?”. Так є. Тут є ситуація така, що можна провести аналогію – чому Бог став людиною і дозволив себе розіп’яти? Не знаходимо іншої відповіді, аніж ту, що такою особливою є Божа любов.  Напевно, що чаша Божого терпіння не є надмірна, вона має свій вінець. Нам треба пройти свою Голгофу, після якої неодмінно є воскресіння. Я не вірю у діалоги зі злом, але справа є така, що віддаю це у руки експертів, військових, політиків. А я роблю свою справу як священник. Тобто тримаю духовний фронт і допомагаю людям.