О. Юстин Бойко: “В Україні замість боротися з коронавірусом, затіяли боротьбу з Церквою”

  Коли настає момент тяжкий для людства, тоді коли немає виходу, то суспільство згадує про Бога, але по-різному. Одні згадують про Бога, просячи милосердя, каючись за свої гріхи, просячи, щоби Бог полегшив терпіння людства, а інші – кепкують з Бога і починають казати: “Ну що, Боже, де Ти є?”. А до людей, які є вірні Богу, християн, кажуть: “Де Ваш Бог, чому Він не рятує Вас у тяжку хвилину, Ви ж теж помираєте?Отже, Бог – це просто елемент культури”. І тоді йде знущання над усім святим.  Чому я це говорю? Тому що справді зараз людство зупинилося і є час на переосмислення багато чого. Зупинив людство маленький вірус, навіть не інша війна, яку ми собі передбачали. І цей вірус не тільки зупинив людство, але приніс смерть. А смерть – це те, чого людина найбільше боїться у цьому житті. 

      Але є дуже негативна риса у переживанні цієї проблеми. 

 Людство, особливо буду говорити за Україну, за Львів, у ці дні, замість того, щоби зосередитися на боротьбі з епідемією, замість того, щоби боротися з коронавірусом,проявити любов одне до одного, почали  боротьбу з Церквою! 

    З Церквою! До мене телефонували кілька телеканалів,просили інтерв’ю про “злочин, який стався на Сихові”. Він полягає у тому, що така собі пані Наталія Шахрайчук і її подруга, живуть десь на Сихові, і знімали відео та  зафіксували на телефон священика, який на вулиці причащав людей однією ложечкою. І пишуть, що це порушення закону, правил. Друзі, я хочу пригадати недавні часи, коли Янукович і його посіпаки казали нам, що ми порушуємо Закон, коли ми зібралися на Майдані. І деякі й сьогодні намагаються повторити “подвиг” Януковича і ставлять Закон вище всього і забувають, що Закон існує для людини, а не людина для Закону.  Хочу Вам сказати, Ви ніколи ті, які намагаєтеся зрозуміти Церкву, то ніколи її не зрозумієте, поки не повірите у Христа Ісуса, який є не тільки елементом культури народ, але і Живим Богом, Який діє у житті людини.

“Всіх, хто бачить сьогодні у Церкві “супермаркет вірусів”,прошу переглянути свою віру!”

  Мене звати Юстин, я є монах, священик. Я у свій час міг обрати свою професію, жити власним життям, успішним, будувати кар’єру світську. Я не був дурніший за своїх ровесників, але пішов у монастир, присвятив своє життя Богу. Уявіть собі життя!  Я цим не хизуюся. Я кажу про те, що є багато таких, які присвятили своє життя Богові. Чи ми є святі? Ні, ми є грішні. Ми деколи і грішніші за Вас, які нас осуджуєте. Але ми ті, які Бога любимо. І для нас Бог Живий, Який діє у історії людства і до нас Він говорить,навіть якщо Вам здається, що Він мовчить.

 Чи ми не боїмося смерті?  Боїмося, бо ми такі самі люди. Але ми знаємо, що смерть є тільки місточком,  а за тим місточком є життя. А гарантією того є Ісус Христос, Який воскрес із мертвих.

  І для тих, хто бачить сьогодні у Церкві “супермаркет вірусів”, а основний розповсюдник у Святому Причасті,то люди  я Вас дуже прошу тих, які є християнами, які це говорите, перегляньте цю віру, а ті, які не є християнами, жийте собі як хочете. Ми на Вас не нарікаємо. Але якщо Ви вважаєте нас зайвою частиною суспільства. Погляньте на Львів, а у Львові зараз пішли атаки на Церкву,заберіть, будь ласка, Церкви. Що залишиться у Львові? Чи ми вклали християни у розвиток суспільства? Вклали. Чи ми вклали у розвиток науки, мистецтва? Вклали. А, як Ви думаєте, для чого ми це робили? Для того щоб хизуватися? Ні. Бо ми віримо, що Бог діє у історії людства і Бог наказав нам змінювати обличчя Землі. І ми це робимо. З усмішкою. І різні критики нас не зупинять. Ми просимо Бога, молимося, щоб Він зупинив цю пандемію. 

“Христос воскрес із мертвих, змінив історію людства і її провадить”

   Сьогодні всі кинулися критикувати Причастя і Церкву, але, друзі, пройдіться лікарнями,чи там всі лікарі забезпечені належним приладдям медичним. А чи є достатньо препаратів для протоколу лікування? А ми у цей час, у тому числі священики, ходимо, допомагаємо людям, як багато інших. Але Ви того не бачите. Ви бачите Причастя і Церкву, як головний розсадник вірусів.

    Я хочу пригадати, що в Україні триває війна. Є й інші сфери життя, на які треба звернути увагу. Так, ми як Церква будемо далі діяти. Так, ми будемо служити Літургію, будемо причащати. Бо для нас Ісус Христос це є Живий Бог. Він для нас не є ідеал до наслідування тільки. Ні, Він Воскрес із мертвих, змінив історію людства і її провадить.

   Тому ми цілком спокійно відносимося до тих спокус, які ставите перед нами.  Про те, де наш Бог, чому нас не зцілює Причастя, Церква. Зцілює! Ви знаєте. Як зцілює?

   “Друзі, якби не Божа рука,нас би давно не існувало, в тому числі, України”

  Наша надія тільки на Бога, повірте, як не Божа рука, то на медицину надіятися нашу не варто.Вам це скажуть самі медики. Я хочу сьогодні дуже подякувати медикам, медсестрам,волонтерам, які зараз трудяться, щоб зупинити цю пандемію.

  Може треба очистити той розсадник вірусів, якою є голова людини? Друзі, треба жити, а не вмирати.Замість того, щоб критикувати Церкву і священиків, я би радив переорієнтуватися на допомогу ближньому.

   Зараз надходить Пасха. Христос Воскрес із мертвих. Пасху ніхто не вкрав. Але ми можемо зробити дуже велику річ. Допомогти ближнім нашим. Літнім людям, але також солдатам, щоб вони відчули, що люди з ними, що вони не дарма захищають наше мирне небо.  Замість того, щоб критикувати Святе Причастя, допоможіть воїнам, паскою! Це буде промовистим знаком Вашої любові до них. І друзі, Євхаристія – це для нас не є Хліб і Вино, це Христос Ісус, який приходить до нас. Ви знаєте, які є правила, якщо священик опустить на землю частицю ненароком? Він має  3 рази змити все з пошани до Євхаристії. Не смійтеся з Євхаристії. Бо Євхаристія є реальним видимими знаком, що Бог є з нами, що Він посеред нас. З нами Бог! Навіть з тими, хто у нього не вірить. Бо кожен має безсмертну душу і образ і подобу Божу.

Записано із відео-блогу єрм. Юстина (Бойка)

Редакція не несе відповідальності за думки, які висловлені у блогах. Це особиста точка зору авторів