Отець Роман Кравчик: “У Лівані я зрозумів, що св. Шарбель є добрим приятелем Ісуса”

Цими днями, у Архикатедральному соборі св. Юра перебуває гріб з мощами св. Шарбеля, відтак віряни мають унікальну нагоду помолитися про заступництво цього святого. Із якими проханнями звертаються у молитві найчастіше до св. Шарбеля, чому він є добрим приятелем Ісуса ми поспілкувалися із настоятелем Собору св. Юра. о. Романом Кравчиком. 

-Отче, знаємо, що цими днями у Архикатедральному соборі св. Юра перебувають мощі св. Шарбеля,розкажіть, будь ласка, скільки часу велися перемовини, аби вони змогли прибути до Львова?

– Це легко не давалося. Святість і Царство  Боже треба здобувати силою. Декілька років тому, я був у Лівані на прощі, мав зустріч із Патріархом Ліванської Церкви і я це питання поставив йому, що ми хочемо, щоб в Україні  у Соборі св. Юра певний час перебував гріб святого Шарбеля. І Патріарх без всяких заперечень сказав: “Добре”.  Однак довелося ще зачекати кілька років, аби це вдалося зреалізувати.

-Отче, як Ви вважаєте, чому серед вірян є таке велике набоженство до святого Шарбеля? 

– Я його запізнав, мабуть в Україні, можливо і не перший, але один із перших. Мені потрапила до рук книжечка: “Феномен святого Шарбеля”. І коли я прочитав його історію життя, а також відомості про численні зцілення за молитвами про заступництво до святого Шарбеля, то мене це дуже надихнуло. І я відчув прагнення летіти у Ліван. Але ж там війна. І коли я у своєму сімейному товаристві сказав, що хочу летіти до святого Шарбеля молитися, то  мене всі почали відмовляти.  Але я все-таки від себе не відступаю,а настирливо молюся: “Святий Шарбелю, хочу бути поряд з тобою!”.  Я зібрав невеличку групу паломників і ми полетіли до Риму. Так, труднощів було дуже багато, нас супроводжували під спеціальним наглядом, чулися постріли. Втім, ми у мирі і спокої долетіли до місць св. Шарбеля. І там довго молилися, були там, мабуть, 4 дні. І це нас дуже піднесло на дусі. І я зрозумів, що св. Шарбель є добрим приятелем Ісуса. 

– Отче, відомі численні зцілення за молитвами про заступництво св. Шарбеля перед Господом. З якими проханнями найчастіше звертаються молільники до цього святого?

Найпершим проханням людей є здоров’я, бо воно дуже важливе для кожного із нас. Але святий Шарбель не тільки вислуховує і дає ласку через заступництво Господа Бога, але також дуже гарно вміє впорядковувати сімї. Я, читаючи історії, про різні зцілення, я натрапив на сторінки, де одна пані описала такий випадок, що вона приїхала помолитися біля мощей св. Шарбеля з Іспанії у той період, коли її чоловік втомив своїм дошкульством.   Коли вона прийшла додому, то її чоловік приготував каву і чекав на неї. Це було вперше за 25 років подружнього життя.  Також до св. Шарбеля звертаються ті люди, які шукають працю, молодь, діти.  Відомий також випадок, коли св. Шарбель був у монастирі і кандидати на монашество вирішили зробити собі світлину у той момент, коли Шарбель вийде з приміщення.  І всі хлопці стали до фотографії, серед них Шарбеля не було. Коли ж фото проявили, св. Шарбель був між ними. Тяжко його обдурити. Таким є святий Шарбель. Добрий, лагідний. Він завжди має опущені очі, каже: “Я недостойний глянути на небеса Божі”, він був каятником і вважав себе великим грішником. Але мав ласку від Бога і Бог завжди його вислуховував ще за життя і по житті.

  Додамо, що мощі у Соборі перебуватимуть буквально ще кілька днів. Унікальна нагода помолитися біля них буде ще сьогодні-завтра.