Падре Серж: “Відпочивай з Богом — лише тоді знайдеш справжній відпочинок”

Несподівано на нас найшло літо. Не знаю як ви, а я збираюся нарешті відпочити. Бо літо 2020 було так собі, стрьомненьке: страшненько, дивненько і не особливо відпочивалося. Тільки ось яка річ – відпочити треба вміти.  Часто можна почути фразу: “після такого відпочинку – знову відпочивати треба”. Бо тільки людина вирвалася з буденності і хоче відпочити, як вона бігає по всіх місцях у яких треба сфоткатися. Особливо треба показати, що я був там і там  у Інстаграмі і Фейсбуці.  І виходить так, що ти не відпочиваєш, а немов хочеш показати, що ти відпочиваєш. І ти ніби все правильно зробив:  і в гори сходив, і на шезлонгу полежав, і коктельчик випив. Ніби відпочив, але не маєш внутрішнього спокою, а значить не відпочив. Ти досі заклопотаний, досі нервуєшся. Тому що ти не знаєш, насправді, як відпочити. А, можливо, це відбувається через те, що, відпочиваючи, ти зовсім забув про Бога. Хоча як це взагалі? Як це? Відпочити і бути з Богом одночасно? Це взагалі можливо?  Насправді, є проблема у тому, що ми собі уявляємо духовність як таку як постійну боротьбу. Ці слова “духовна боротьба” – якийсь такий постійний напряг. Тільки хочу вам сказати наступні слова:”є час розкидати каміння і час збирати. Є час напрягатися і час відпочивати”. Але відпочивати з Богом. Можливо, духовне життя тобі виглядає напряжним, бо ти не з того боку на нього дивишся. Ти дивишся на боротьбу з гріхами і на гріхи з якими змагаєшся. А не дивишся на Бога, Який пробачає, приймає і дає тобі спокій і мир. Бо Бог не такий, який спирає твоє дихання, Він наповнює твої легені повітрям. У ньому лише ти можеш нормально і спокійно дихати.  “Прийдіть до мене всі втомлені і обтяжені – і я облегшу вас”. Увійди у свій відпочинок із молитвою. Ось, наприклад, як будеш вирушати у подорож, скажи: “Господь, благослови її, дозволь відкрити те, що Ти мені хочеш відкрити”, А коли будеш бачити красу природи і нових і прекрасних людей – не забудь Йому подякувати. Відпочивай  з Богом і тоді ти знайдеш справжній відпочинок.