Пасхальне послання Митрополита Львівського Макарія (Малетича), місцеблюстителя Предстоятельської кафедри УАПЦ

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

“Цей день сотворив Господь,

радіймо й веселімось в ньому”.

Коли настає свято Світлого Христового Воскресіння, душа віруючої людини немов обновляється у своїй істоті, а інколи черстве серце стає лагіднішим, приспане сумління наче прокидається від звуків переможної пасхальної пісні. Так ясно і добре стає на душі, що хочеться жити, всіх любити, міцно з надією вірити і молитися. Як же не радіти, як не звеселятися в день Святої Пасхи, якщо Воскресіння Христове є основою нашої віри? Як не втішатись, якщо серцем і душею відчуваємо, що віра наша є істинна, основа її – беззаперечна, що ми не будемо посоромлені у нашій надії? Чому не сяяти нам від щастя, коли Христос Воскрес? Воскресіння Христове являється торжеством не тільки віри й надії, а й правди в цілому. Своє Боже достоїнство Воскреслий Христос обґрунтовував перед нами на тому, що Він воскресне на третій день. Коли ж Христос Воскрес, то Його свідчення є істинним, а якщо ні – то обманеним, так як свідчили юдеї. Незважаючи на те, що зла є ще чимало на цьому світі, що воно для себе знаходить місце в теперішній час між нами і на нашій багатостраждальній землі, Христове Воскресіння засвідчує, що правда і добро ніколи не будуть переможені. Його воскресіння являється торжеством загальнолюдської ідеї безсмертя, властивої християнському вченню більше, ніж будь-якій іншій релігії.

Ми віримо, що Христос Воскрес, ми віримо, що Його воскресінням знищена смерть, бо безсмертя перемогло. І віра в це наповнює наші душі в день Святої Пасхи невимовною радістю. Ми відчуваємо якусь бадьорість, якесь невичерпне джерело духовної сили. Тому на обличчях наших стільки щастя, а в душі стільки блаженства, коли до неї торкається благодать Воскреслого Христа, нашого Спасителя.

Своїм Воскресінням Господь відкриває зміст нашого життя, подаються нові сили і радість буття. З Ним усе воскресає, усе наповнюється змістом, світлом, добром і надією в наше воскресіння, згідно слів апостола Павла: “Нині Христос воскрес із мертвих, – первісток серед померлих” (1Кор: 15,20). Якщо ж воскреснемо, значить є загробне життя, є нагорода за наше побожне земне життя, є правдивий Суддя, є потойбічний світ, до якого ми повинні готуватися, живучи на цій землі, бо Господь кожному із нас воздасть за наші діла. Отже, земне життя набуває змісту і значення, а смерть не може бути страшною, бо є переходом до іншого світу. Наша доброчесність матиме закінчення, гріх – відплату, злочин – покарання, а віра і надія – здійснення. Тільки у визнанні істини, що за Христом іде воскресіння, що Христос Воскрес, – розв’язання всіх вічно тривожних і страшних питань, бо Спаситель подолав смерть і переміг страждання.

Живучи на українській землі, ми, свідомі українці та люди інших національностей, переносимо страждання через неспокійний теперішній час, особливо ці страждання торкаються тих сімей, чиї батьки, брати та сини, віддавши своє молоде життя, пролили кров за нас і за свої родини, за рідну землю і за свою Батьківщину. Все це засвідчує те, що ми любимо Україну і готові їй служити, її захищати при будь-яких труднощах, які інколи виникають через чиюсь байдужість і некомпетентність щодо оборони нашої держави. Ми можемо гордитися за свій український народ, який щиро допомагає своєму війську, ми можемо гордитися за свою Українську Церкву та героїчних волонтерів, бо служіння своїм ближнім не є марною справою. Той, хто розпочав з Україною війну, не розраховував на те, що українці згуртуються, будуть співстраждати з ближніми і для ближніх, співчуватимуть і віддаватимуть своє життя так, як це зробили герої Небесної Сотні на Майдані та тисячі героїв в час Путінської беззмістовної війни. Все це нас, віруючих у Бога українців, лише гартує. Звертаюся до всіх батьків, дружин та дітей, які втратили своїх близьких у боротьбі за справжню нашу незалежність: загиблі і вбиті отримають блаженне життя з Воскреслим Господом, бо наше майбутнє не лише допоможе страдникам забути минуле, але й надихне благословляти це минуле, як шлях до радості і щастя. Ця впевненість остаточно примирить наші думки зі стражданнями на цій землі.

Смерть не забере всього, і настане час, коли українська земля якогось ранку прокинеться ясною і безсмертною, і на ній більше не буде проливатися кров свідомих українських патріотів. Але нам багато і сердечно необхідно молитися до Бога, просячи Його захисту перед нашими ворогами, які бажають знищити нашу українську незалежність та самостійність, потрібно молитися, щоб мир і спокій перебував між нами, щоб незалежність нашої держави України зміцнювалась економічно та духовно, щоб в Україні була одна Помісна Православна Церква.

Ваші Високопреосвященства, шановні архіпастирі, всечесні отці, монахи, брати і сестри, щиросердечно вітаю Вас із Світлим Христовим Воскресінням. Нехай же воно стане і нашим духовним воскресінням та земним щастям. Нехай же Воскреслий Спаситель пошле Вам свої щедрі милості, благословить своїми щедротами нашу неньку Україну, Вас, Ваші християнські родини, Ваші пастви і парафіян, Вашу духовну працю і молитви, щоб живучи у духовному єднанні з Воскреслим Христом на цьому світі, ми удостоїлись воскреснути до щасливого і світлого життя із Ним у вічності.

Бажаю всім Вам радісних і веселих свят!

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

МАКАРІЙ,
митрополит Львівський,
керуючий Рівненсько – Волинською
і Таврійською єпархіями УАПЦ,
Місцеблюститель
Київського Митрополичого Престолу.