“Пресвята Родина – найкращий приклад для християнської сім’ї”, – 10 сильних думок Митрополита Андрея Шептицького про сім’ю

Святий Йосиф – зразок для батьків родин, Богородиця – для матерів, а Ісус Христос – для дітей. З нагоди Міжнародного дня сім’ї, який святкуємо 15 травня пропонуємо вашій увазі 10 сильних думок Митрополита Андрея Шептицького про сім’ю на основі його пастирського послання про християнську родину.

1. Родинний порядок є основою цілого суспільного ладу.
Треба, передусім, вишукати й найти для кожного такий ґрунт, на якому міг би він почуватися свобідним і щасливим! На якому міг би рости в силу та свобідно розвиватися; на якому міг би заспокоїти потреби свого розуму й серця, тіла й душі. А тією основою людського життя є саме родина.

2. Від родини залежить майбутнє народу. Говорячи про християнську родину, я свідомий саме того, що подаю Вам науку, від якої залежить і на якій спирається майбутність цілого народу. І я переконаний, що, як тільки послухаєте мого голосу і разом зі мною візьметеся до праці, до якої взиваю, то дерево суспільної сили та суспільного щастя закоріниться глибоко у серці народу. А корінь його набере такої тривкости, що дерево це не зможуть уже звалити й не знати які бурі і не знать які перевороти…

3. Подружній зв’язок мусить бути моральним зобов’язанням. Вже зі самої природи річи та конечности морального закону, який зобов’язує людину в усіх її справах, мусить бути подружжє зобов’язаннєм (контрактом) морального закону.Бо коли людина відповідає за свої діла – підлягає моральному законови, – то в першій мірі закон цей обов’язує її в домашньому житті тай у подружньому зв’язку. Бо від нього залежить удержаннє та майбутнє людства.

4. Підчинення жінки чоловікові не сміє бути неволею!
Тії то права та обов’язки подругів мусять бути так нормовані законом, щоб одна сторона мала вправді провід, але водночас щоб друга сторона не була невільником цього проводу. провід цей, з природи річи, мусить держати та сторона, яка до тако-го проводу спосібніша, а саме яка з природи має більшу силу. І так, уже зі самого природного закону,мусить бути жінка у подружжі підчинена чоловікови.Одначе те підчиненнє не сміє бути неволею!

5.Майбутність належить до тих народів, у яких подружжє є річчю святою, у яких родинне життє є чисте й святе! І у таких народів легко найти лад і силу. Такі народи з елементарною силою здобувають собі добробут. А навпаки, нарід, що його точить рак неморального родинного життя, такий нарід не може не розтрачувати свого майна, не може не дійти до упадку.

6. Християнське подружжя – це Свята Тайна. Опираючи своє діло на людській природі та доповнюючи закон природний людства, як тілесний, так і етичний, доповнюючи, але не змінюючи його, вчинив Христос подружжя святим зв’язком. Вчинив його Святою Тайною християнського життя, знаком і символом містичної любови Христа до Своєї святої Церкви.

7. Не може бути добрим християнином той, хто не дбає про свою родину. Як довго у Вас, мої милі браття, в хаті не буде християнського ладу, як довго батько родинине буде добрим мужем для своєї дружини і добрим батьком для своїх дітей, як довго жінка не сповнятиме як слід своїх обов’язків супроти свого мужа, як довго батьки не дбатимуть про вихованнє дітей, як довго діти не навчаться шанувати своїх батьків, так довго і чоловік, і жінка, і діти не будуть добрими християнами, хоч б і до церкви ходили та й інші християнські обов’язки сповняли!

8. Пресвята Родина – найкращий приклад для християнської родини. Як приклад родинного життя, і то найкращий приклад, бо Божий, поставлю Вам, мої дорогі браття, Святу Родину. Святий Йосиф, Пречиста Діва, Божа Мати, і Ісус Христос тридцять років мешкали разом у одній хаті і спільно заробляли на життє. Бо Ви це знаєте, що ця Найсвятіша Родина була вбогою і тяжко мусила не раз працювати на кусок хліба!

9.Святий Йосиф – зразок для батьків родин.
Святий Йосиф був головою дому і наказував. Але як наказував, коли знав, що Ісус Христос – то Син Божий, а Пречиста Діва – Мати Божа?! Очевидно, як у чомусь щось наказав, то завжди на добре і заодно з любов’ю. А як дуже любив їх цілим своїм серцем! Як щиро для них працював! Як запопадливо боронив їх від усякого лиха! Ось Вам приклад, батьки родин! Тож і Ви шануйте та любіть своїх жінок, як святий Йосиф шанував і любив Пречисту Діву! І так дітей своїх любіть, як святий Йосиф любив Ісуса Христа! Бо хоч Ісус Христос і не був рідною дитиною святого] Йосифа (бо народився з Діви Марії чудом ласки Святого Духа), то все-таки Йосиф був опікуном Його.

10. Пречиста Діва – приклад для матерів, а Христос – для дітей.
Пречиста Діва, хоч яка свята, велика та досконала, а в усьому по-винувалася святому] Йосифови. Шанувала його тай любила і в кожній речі старалася йому помогти. Так і Ви, жінки, слухайте своїх мужів! Христос – приклад для дітей. А знов Ісус Христос, хоч був правдивим Богом, так само, як і правдивим чоловіком, то, однак, слухав Пречисту Діву і шанував її як Свою Матір, а Свого опікуна шанував і любив, як рідного батька. Ось приклад для Вас, християнські діти!

На зображенні може бути: 1 особа та текст

За матеріалами: https://ct.ugcc.ua/materialy-dlya-katehyzacziyi/katehytychni-programy/dushpastyrstvo-seredovyshh/dlya-simej/28746

Підготувала Христина Кутнів

Джерело: Львівська Архиєпархія УГКЦ