Про людські стосунки…

Чужа душа — то, кажуть, темний ліс.
А я кажу: не кожна, ой не кожна!
Чужа душа — то тихе море сліз.
Плювати в неї — гріх тяжкий, не можна.

Ліна Костенко

Ірина СкоробогатаКоли людина приходить у світ, Господь зустрічає цю душу та супроводжує усе її життя:  перебуває з нею в радості та смутку, у хвилини вагань та душевного сум’яття, береже її сон уночі та підказує правильний шлях удень. Бог, а отже і любов, не залишає нас ніколи. Людина створена Богом з любові. Вся людська душа – це любов. Любов – не лише емоція, це суть нашого життя. Потрібно вчитися проявляти її, жити, ділитися нею, дякувати за неї.

Одного разу, доторкнувшись до чиєїсь душі, ми не можемо її уже залишити напризволяще. Віддана, відповідальна любов робить  людську душу досконалішою та веде до уподібнення Богу. Люблячі люди не тиснуть один на одного своєю любов’ю, але і не відходять на далеку відстань залишивши інше серце незахищеним.

Всі слова, які ми промовляємо, володіють, або божественною силою, або силою зла. Добре та мудре слово зберігає Божу енергію і приносить натхнення, настанову, втішає, підтримує, обнадіює. Злі слова приносять підлість, обман, образу, страждання, біль. Такі слова забирають душевні сили та руйнують людські життя. Люблячі слова умиротворюють та надихають, дають надію, віру у нові можливості, відкривають можливості, дають нове життя.

Господь заповідав людям жити у спільноті, шукати собі пару, продовжувати рід, єднатися з вірними друзями задля служіння Богу, передавати Божі заповіді з покоління в покоління. Він учив любові між людьми, поваги, вірності між чоловіком та дружиною. Безцінний Божий дар для того, хто знайшов свою рідну душу, побратима поруч, із яким можна йти шляхом своєї душі без страху і вагань, зробивши союзниками як силу свою так і слабкість, переживаючи разом часи болю та піднесення, пізнаючи себе й розвиваючись разом у спокої та русі.

Є два шляхи, які допоможуть зрозуміти Божу любов: відповідати Господу на його милість, виконуючи Його заповіді та шануючи своїх ближніх. Турбота, увага, теплота, повага, прийняття, довіра зцілюють людину від недуг тіла та душі, зникає страх, тривога, невизначеність, самотність.

Любов – це дія. Підкріплюйте добре слово доброю справою.

Ірина Скоробогата