Пророк Єлисей. Чудо від нетлінних мощей

27 червня Церква згадує пам’ять святого пророка Єлисея.

З грецької мови ім’я «Єлисей» перекладається як «поміч Божа». І дійсно, цей пророк став своєрідним передавачем Божої допомоги та підтримки для вибраного народу.

Господь звертається до кожної людини на зрозумілій саме для неї мові. Так же і пророків Він кликав по-різному і для різноманітних служінь.

Пророча місія Єлисея випала на важкий час, але не дивлячись на труднощі, пророк продовжував свідчити про Бога. Будучи ще учнем пророка Іллі він загартувався в істинній вірі та поклонінні Живому Богу.

Єлисей був покликаний до пророчого служіння за царювання Ахава, Йому доводилося зустрічати опір недругів, однак ніхто не міг заперечити його слів. Пророка поважали і шанували в усьому царстві. Чимало людей приходило послухати його мудрих слів, навіть ізраїльський цар Йорам шукав його поради.

У той час, як правду всюди спотворювали і більшість людей відкрито повстали проти Творця, пророк стояв на засадничих духовних основах Бога Ізраїля.

З року в рік пророк Єлисей ніс вірне служіння Господу і своєму стражденному народу.

І навіть після смерті не залишає знедолених людей.

Ось один надзвичайно важливий випадок описаний у Старому Завіті… Сумна процесія супроводжувала тіло покійного, але тут сталася неприємність, на місто сунуло велике військо моавитян. Люди злякалися, розгубилися і почали втікати; ті, що несли тіло кинули спочилого просто на місце захоронення пророка Єлисея. І тільки покійник торкнувся до чесних мощей пророка, як тут же ожив (4 Цар. 13: 23).

Цей випадок є дуже важливим Біблійним свідченням про чудотворність нетлінних останків святих угодників. Кожен християнин, який приходить до мощей із чистим серцем та щирою вірою, отримує зцілення.

Пророк Єлисей для християн є не просто проповідником покаяння чи наставником у істинній вірі, а й свідком нескінченної та всеперемагаючої любові нашого турботливого Отця – Бога. І сьогодні, кожен може звернути своє сердечне прохання до цієї великої людини Божої, і отримати молитовне заспокоєння та духовну підтримку.

Підготував протоієрей Діонісій Буренко