С. Севастіяна (Карвацька) до медиків у Страдчі: “Своєю жертвою та життям ви рятуєте Україну”

Сьогодні, 12 червня 2021 року, відбулася IX  Всеукраїнська проща медичних працівників до Страдчу. Організувала масштабну подію Патріарша Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Зі словом до присутніх, звернулася голова Комісії с. Севастіяна (Карвацька), яка розповіла про ключові напрямки роботи у непрості часи пандемії та війни.

“Найперше,від імені Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ,  від імені Патріаршої комісії у справах душпастирства охорони здоров’я, сердечно вітаю Вас у цьому святому місці, під час 9-ї прощі медичних працівників України.

Тут на Страдецкій горі, просяклій кров’ю мучеників,  овіяній молитвою численних прочан та осяяній Божою славою, хочемо скласти сердечну подяку Господу Богу у Тройці Святій єдиному , Ісусові Христу та Його Пресвятій Матері та всім святим за численні ласки, які у своєму милосерді нам дарують. Ми зібралися на молитві у Страдчі, щоб засвідчити, насамперед, свою глибоку і непохитну віру у Ісуса Христа, нашого Спасителя і Господа, а також, щоб пригадати, ще раз відчути і поглибити нашу взаємну підтримку і допомогу – плече, яке підставляємо одне одному і нашому народові у ці непрості часи війни та пандемії. З цього місця, піднесемо свідчення віри : у свої сім’ї та домівки,  а також у лікарні, у колективи, до своїх пацієнтів. Тому, варто наголосити, кілька важливих точок, над якими працює УГКЦ, а зокрема,ми, у нашій Комісії. Наше суспільство сьогодні перебуває у стані важкої бурі, оскільки, не припиняється війна в Україні, а також лютує тяжка хвороба коронавірус. У обох випадках, лікарі опинилися на передовій цієї непримиренної боротьби, а багато з них, прикро шкодуємо, віддали свої життя.

Сьогодні ми безмежно вдячні всім. І наша молитва, у першу чергу, за упокоєння. І за щасливу вічність тих, які відійшли. Ми молимося і за тих, які продовжують боротьбу. А це численні лікарі, які рятують і повертають до життя наших воїнів, що зазнають різноманітних поранень на фронті. Це всі лікарі, всі медичні сестри, медичні працівники, які зустрічаються із наслідками війни у вигляді супутніх захворювань, особливо у вигляді постравматичного стресового розкладу, психологічних наслідків. Не буду зайвий раз згадувати, що коронавірусна пандемія вивела медичних працівників на новий рівень відповідальності та небезпеки. Особливо тих, які свідомо, щодня входять у червоні зони , щоб уділяти медичні послуги хворим. Але й всіх інших, які часто опиняються перед обличчям смертельної небезпеки , зовсім неочікувано, у звичних обставинах медичного служіння. Брати і сестри, дорогі лікарі, дорогі медичні працівники, можна, без перебільшення сказати, що сьогодні своїм ризиком, жертвою та життям Ви рятуєте Україну. Звідки взяти сили, щоб могти відповідати на виклики часу? Не зламатися? Не огрубіти у своїй поведінці. Відповідь на поверхні: слухати Слово Боже, його зберігати і виконувати. Тільки тоді життєві бурі не зможуть нас здолати у цій важкій боротьбі. Саме тому, наша  Комісія працює над тим, щоб організувати працю медичних капеланів,відкрити для медиків можливості духовної реабілітації  через проведення спеціальних курсів, семінарів та інших програм. Проводить духовні вправи та реколекції для медичних працівників та  всілякими способами сприяє зміцненню особистої віри, яка може стати непохитною міццю та основою професії лікаря чи будь-якого працівника медичної галузі. Віра без діл мертва. Тому УГКЦ не може залишитися осторонь потреб нашого народу та медицини. Наша Церква діяльно долучилася  до просвітницької діяльності, щодо запобігання поширення пандемії COVID-19. Взяли участь у поширенні та придбанні необхідних медичних засобів мірою своїх можливостей. Окремою сторінкою було старання про закупівлю та розподіл медичних концентраторів, особливо для хворих, які перебувають після ковіду вдома.

Тільки Господу відомо,скільки штрихів ми додали до цього портрету нашого суспільства, яке поборює проблеми, які постали перед нами у ці дні непевні і небезпечні часи. Стоячи на цьому місці, ми віримо, що поруч із нами стоїть Христос страждаючий”

Фото: Христини Кутнів