Що ми знаємо про свято Вознесіння Господнє? Кілька аспектів про цей день

2 червня 2022 року, християни східної традиції відзначають свято Вознесіння Господнього. Впродовж останніх сорока днів Христос демонстрував Свою присутність учням у різних подіях. Вже за десять днів Святий Дух зійде на апостолів у вигляді вогненних язиків, вони проповідуватимуть Слово Боже по всій землі.

Пропонуємо вам звернути увагу на кілька аспектів сьогоднішнього свята.

Повернення на небо, як символ прагнення до більшої молитви. Впродовж великоднього періоду Ісус Христос періодично з’являється своїм учням, говорить з ними. У день Вознесіння він покидає учнів та йде до Свого Отця. Такий перехід Ісуса не означає, що Він залишає нас. Навпаки, це свідчення того, що Він йде на небо, щоб заступатися перед своїм  Отцем за нас через нашу ревну молитву. У Діяннях Апостолів ми знаходимо : «І, сказавши це, коли вони дивилися, знявся угору, і хмара його взяла з-перед очей їхніх. І як вони дивилися пильно на небо, коли він відходив, два мужі стали коло них у білій одежі і сказали: «Мужі галилейські! Чого стоїте, дивлячись на небо? Оцей Ісус, який від вас був узятий на небо, так само прийде, як його ви бачили відходячого на небо». Тоді вони повернулися в Єрусалим з гори, що зветься Оливною, що близько Єрусалима – день ходи в суботу» (Діян 1, 9-12).

Вознесіння Господнє – свідчення майбутнього Суду. Ми часто говоримо, що Ісус прийде вдруге, щоб судити живих і мертвих. І ось у момент вознесіння з’являються два ангели у сяючих одежах, які кажуть, що колись Ісус повернеться на землю, щоб зробити праведний суд та остаточно перемогти всяке зло. Отож Його вознесіння – передвістя Страшного Суду.

Вознесіння – день зустрічі. Ісус Христос відходить на небо. Тому цей день – свідчення великої радості. Римо-католицький священик о. Віталій Квапіш зазначив: «Вознесіння Господнє – це день великої радості не тільки для неба, а й для усього людства. Господь Ісус піднісся на небо і забрав із собою всіх святих. Цей день  радісний ще й тим, що Христос повернувся до свого Отця разом із людською природою, в котрій боровся на землі і переміг. Ісус прийняв її для нашого спасіння, коли був зачатий від Духа Святого в лоні Діви Марії. Тепер як Бог-Людина після перемоги над смертю в таємниці Воскресіння і в цій перемозі отримує додаткову славу. Вознесіння є не тільки особистим тріумфом Христа – це і наша перемога, найвища слава нашої людської природи. Адже колись Він і нас до себе візьме, і разом ми прославлятимемо Бога Отця».

Вітаємо наших читачів із цим світлим днем. Бажаємо радості, віри, внутрішньої гармонії і відчуття близької зустрічі зі Спасителем.