«Свята Тайна Покаяння – це єдина можливість очистити християнську душу», – 5 порад доброї Сповіді від о. Валерія Сиротюка

Отож, запам’ятай: Свята Тайна Покаяння або Сповідь – це єдина можливість очистити християнську душу від гріха і примиритися з Богом. Тільки Сповідь може саме це зробити. Тому вставай і швидше спіши до найближчого храму, але перед тим ще зачекай. Я хочу дати тобі на дорогу п’ять практичних порад. Три поради ти можеш виконати вдома.

Перша умова – це пригадати вдома свої гріхи. В цьому тобі допоможе власна совість. Якщо в тебе багато гріхів, бери ручку чи олівець і нотуй собі один за другим. І в цьому тобі допоможуть Десять Божих Заповідей. Приклади цих Десять Божих Заповідей до свого життя, звірся, і ти побачиш свої гріхи, а власна совість підкаже тобі. Добре буде, щоби ти перед тим помолився, щоби Ангел-охоронець допоміг тобі пригадати всі твої гріхи. Коли людина пригадує гріхи, вона одразу має відчувати щирий жаль.

Друга умова – збудити у собі щирий жаль за зроблені гріхи. І в цьому комусь може допомогти страх Господній, а комусь – любов до Господа.

Третя умова – тверда обіцянка. Я даю тверду постанову і перед Богом кажу: «Боже, я обіцяю, що направлюся». І коли ми приготувалися, тоді спішимо до храму на молитву, де відбудеться четверта і п’ята умови.

Четверта умова – це сам чин Сповіді. Зустрічаємося зі священиком чи єпископом і кажемо: «Я хочу сповідатися». Для інформації: Сповідь відбувається не тільки у храмі. Сповідь може бути в лікарні, до хворого може священик прийти на Сповідь додому.

П’ята умова – треба виконати покуту. Священик чи єпископ вкінці дає пораду, а радше – це духовне лікарство.

І запам’ятай, що кожен священик на Сповіді є твій друг, твій помічник, твій адвокат, твій духівник. Дуже часто священик має дар навіть сам бачити твої гріхи, і тому священик на Сповіді сам тобі допоможе знайти цю внутрішню відвагу і розкаяння. Тільки прийди. Ти кажеш, що соромишся. Нічого. Сором на Сповіді – це природнє почуття, яке свідчить про те, що у людини ще жива совість. Гірше, коли у людини сорому уже немає зовсім, тоді це вже погано. Знаєте, дехто каже такі слова: «Я не вмію сповідатися». Друже, що потрібно робити для того, щоб навчитися співати? Треба весь час співати, і тоді навчишся. Щоб навчитися читати, треба брати книгу і читати. Щоб навчитися добре сповідатися, треба часто сповідатися. Дуже часто це вміння якраз приходить з роками. Повір мені на слово, як духівникові.

о. Валерій Сиротюк, настоятель Чернівецької катедри УГКЦ, сповідник, папський місіонер Божого Милосердя

Підготувала Юліана Лавриш

За матеріалами відеоблогу на Youtube-каналі Чернівецької єпархії УГКЦ