У Львові “у тиші нічній” молитимуться за Україну і Церкву

11023251_1049888448361637_778460039_nЗ благословення єпископа Львівського і Галицького УПЦ Філарета, у Свято-Георгіївському кафедральному храмі Львова впроваджується практика служіння нічних Божественних Літургій. Щомісяця, в одну із ночей з п’ятниці на суботу, духовенство та миряни будуть збиратися на молитву, відповідно до стародавньої традиції “у тиші нічній” аби по особливому молитися до Господа за Україну та Святу Церкву. Перша Божественна Літургія буде звершена у ніч з 6 на 7 березня рівно опівночі.

Приклад нічної молитви ми знаходимо у Старому завіті: “Опівночі встаю я, щоб скласти подяку Тобі… (Пс.118:62)”, – говорить цар Давид, також приклад такої молитви міститься і в Новому завіті: “А північної пори Павло й Сила молилися, і Богові співали, а ув’язнені слухали їх (Діян.16:25)”.

Святі Отці Церкви у своїх повчаннях особливу увагу приділяють нічній молитві. Зокрема святитель Іоанн Златоуст говорить: “Вночі і розум вільніше можна піднести до Бога, і нічні молитви до покаяння навернуть вас, і їх більше ніж денні послухає Бог. Якщо ти вночі вийдеш з дому, то помітиш взагалі мовчання; і твоя душа стає в цей час чистішою, і розум твій легше на молитву. Отже, возлюблений, встань вночі, схиливши коліна і припади, до Бога з молитвою, і Господь прихилить до Тебе вухо Своє…Чи може бути настільки зручна молитва вдень, коли розум наш часто буває переповнений сторонніми помислами? Тому, як ви не старайтеся, не можете вдень так молитися, як уночі”.

«Богослужіння перших віків християнства (Всенічне бдіння чи Всенощні) звершувалися власне вночі. Пізніше Церква розділила Богослужіння і адаптувала під щоденний графік людей. Тому нічна молитва була звичною справою перших християн. Тим більше, дивлячись на Святоотцівське передання – розуміємо і справді велику користь від молитви, коли весь навколишній світ занурюється у тишу і власні почуття і емоції теж затихають. Така молитва справді є щирою і чистою, тому віримо, що такі Літургії принесуть велику користь духовному стану наших вірних і швидше долинуть до Господа наші прохання про мир в Україні, збереження її цілісності, а також непорочності Святої Церкви. Тож запрошуємо всіх до спільної молитви!» – зазначив ієромонах Маркіан Каюмов, прес-секретар Львівської єпархії УПЦ.