Владика Матфей: «Дотримуючись посту, ми очищуємося, як тілесно, так і духовно»

Зараз, як ми знаємо, триває Апостольський чи Петрівський піст, або ж просто – Петрівка. Закінчується він у день пам’яті святих апостолів Петра та Павла – 12 липня. Цей піст встановлено Церквою на знак нашого наслідування святих Апостолів, які, після сходження на них Святого Духа, постом та молитвою готували себе до всесвітньої проповіді Євангелії. Про те, чим Апостольський піст відрізняється від Великого посту та як правильно постити, розповідає єпископ Володимир-Волинський і Турійський ПЦУ Владика Матфей:

«Великий піст готує нас до найбільшого свята – Воскресіння Христового, Пасхи. Цей піст, як знаємо, є строгий. А оскільки це так, то під час Великого посту багато чого забороняється. Апостольський піст приурочений до свята святих апостолів Петра і Павла, і, звичайно, що не є таким строгим. Але що таке піст? Піст – це, звичайно, не їжа і пиття. Піст має зберігати очищення від всякого зла. А корінь всякого зла – це гріх, який ми самі в себе впускаємо. І, власне, навпаки, коли ми не впускаємо в себе гріх, – значить постимо. Адже тим самими ми себе стримуємо, обмежуємо для того, щоби у нас посилилася Божа благодать, Божа любов. Кожен піст приводить до того, що ми себе впокорюємо, просячи у Бога благодаті.

На кожній Божественній Літургії ми молимось: «Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю». Дуже часто ми не задумуємося над змістом цих слів, які промовляються на святій Літургії. Адже ці слова сповнені глибокого змісту. От, якби людина задумувалася над цими словами, над цими виголосами, над тим, а що ми просимо в Бога.

Уникати зла – це і є зосередження у пості. Духовенство наголошує, що піст полягає саме в тому, щоб утримуватися від всякого зла. А ще можемо процитувати прекрасний вислів Іоана Золотоустого: «У піст головне не їсти одне одного». Тобто, ми маємо відноситися одне до одного по-Божому. Маємо старатися догодити тим, які потребують нашої молитви, нашого співчуття. Тому піст полягає саме в тому, щоби не їсти один одного. Коли ти твориш всяке добре діло, то таким чином вже виконуєш піст. А те, що ти з’їв, нехай це турбує твій шлунок. Адже надмірною їжею ми самі собі вкорочуємо життя. А, дотримуючись посту, ми очищуємося, як тілесно, так і духовно».

Підготувала Юліана Лавриш

За матеріалами передачі «Запитай у Архіпастиря»