Владика Венедикт про головну запоруку щастя

Питання щастя є дуже відносним. Тебе сьогодні щось ощасливлює, завтра тобі воно вже нудне. Сьогодні ти прагнеш одного, завтра – хочеш іншого. Коли дивитися на наше життя, ми  остаточно постійно шукаємо за щастям, спитайте когось з Вас: “Чи ти хочеш бути щасливим?”. Дивне питання. Кожен хоче бути щасливим. Але у чому полягає щастя?

Як на мене, питання щастя полягає у тому, щоби пізнавати Божу волю. Бо Господь створив нас, покликав нас з небуття до буття і хоче, щоб ми були щасливі. І я не знаю, чи ми задумуємося над тим, що кожного з нас Бог покликав у особливий спосіб. Кожен з нас є важливим перед Богом, є цінний. Кожен з нас отримав все, що потрібно для щастя. Ми хоч у житті шукаємо ті, чи інші речі, що роблять нас щасливими, а потім згадуємо собі, як колись щось було і це принесло нам певну радість і певне щастя.

Тому для мене найважливіша річ в усвідомленні щастя. І  найперше варто усвідомити, що Бог дав, що ти народився у певний момент життя, Бог дав, що ти живеш саме у ту мить, Бог дав, що ти народився у тому народі, у тих обставинах, у тій історичній ситуації, культуральній ситуації. Бог дав тобі різні таланти. У своєму людському житті ми завжди заздримо одне одному. Заздримо, що хтось є щасливий, що хтось має щось, але знаєте, ми дуже мало усвідомлюємо собі, що ми отримуємо від Бога. Ми завжди щось хочемо, чогось прагнемо, досягаємо, але дуже рідко відчуваємо те, що я вже маю. Коли ми питатимемо про свої слабкості, то на першому місці назвемо гордість, на другому – лінь, ще якісь там речі. А коли спитати: “Які тобі Бог дав таланти?”. Я дуже сумніваюся, що багато хто скаже які саме. Але коли ти усвідомиш собі ці таланти…

 Треба пережити наскільки ти люблений Богом. Ти цінний в очах Божих. Бог ніколи у тобі не розчарується. Це ти можеш на інших людях ставити крапки, чи коми, але для Бога ти цінний, Бог дарував тобі життя. І коли ми будемо усвідомлювати, жити тим, що ми від Бога отримали, те, що ми від Бога маємо , це нас буде робити щасливими. Святий Йоан Золотоустий, коли його переслідували, казав: “Ну що зробите: посадите до тюрми?” – там є Бог, зашлете мене у заслання – там теж є Бог, заберете мені життя – велику  ласку мені зробите, бо дасте мені зустрітися з Богом, якого я так прагну ціле життя.  Коли людина є з Богом, то починає відчитувати своє життя, як дар від Бога.  Тоді людина чується щасливою, що вона є чоловіком, жінкою. Коли людина усвідомлює собі своє покликання. Ми дуже часто говоримо про покликання, молимося у церкві про покликання, але говоримо про покликання до священичого стану, до монашого. 

Кожна людина без виключення має своє унікальне,неповторне покликання. Ніхто з Вас не замінить моє покликання. Я не заміню покликання будь-кого з Вас. Тому щасливим бути – це реалізуватися у цьому покликанні. Тоді ти будеш щасливим, коли пізнаєш, що тобі Бог дав, пізнаєш це покликання. Треба виявити, що ти маєш. Хочете бути щасливі, чоловіки, жінки? Спробуйте собі перше усвідомити цю велику любов, яку Бог має до Вас, думайте про цю любов, подивіться на своє життя, від народження до теперішньої миті, як ця Божа любов виражається у житті кожного з нас. Подивіться, спробуйте виховати, витягнути у собі ці таланти, дари, які Бог дав.  Бо якщо ми Бога називаємо Отцем, то всі ми є діти, і Бог любить усіх однаково. Бог дав усім таланти.  Про себе скажіть: “Бог мені дав талант, Бог мене любить і я маю це все більше зрозуміти і усвідомити”. 

Записала Оксана Бабенко за матеріалами зустрічі “Що робить чоловіка чоловіком і до чого тут жінки”.