Владика Володимир: “В особі святого Йосифа бачимо приклад батьківської опіки і рішучості”

Святий Йосиф є хранитилем Ісуса Христа, а водночас покровителем всіх мігрантів, біженців і внутрішньо переміщенних осіб. Він чудово  знає, що означає втікати і мігрувати. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської архиєпархії  Преосвященніший Володимир. 

“В неділю після Різдва ми спогадуємо пам’ять царя Давида, апостола Якова і обручника Йосифа названого батька Ісуса Христа”, – зазначив єпископ-помічник Львівської архиєпархії. 

За його словами, Давид був царем юдеським, якому було обіцяно, що з його роду буде хтось наступником престолом. Вихідцем з того роду був святий Йосиф. Тому він пішов до Вифлиєму, щоби там зареєструвати свою Святу Родину. Яків був першим апостолом Єрусалиму. Через певне посвоячення з Ісусом Христом названий братом Господнім. 

Проте, наголосив проповідник, для нас найголовнішою постаттю сьогодні, в різдвяний час, є особа святого Йосифа. На його переконання Йосиф як хранитель Ісуса Христа має особливе місце в історії спасіння. 

Проповідник зауважив,  що ми мало знаємо про історію його життя. Євангелія гадує лише про драматичні моменти в контексті народження Христа і його дитячих років. 

“З Євангеліє чуємо про сумнів Йосифа.  Він переживає кризу, бо немає причетності до дитини. Проте водночас демонструє цілковити послух ангелу. Слухає ангела як Божого посланця. Наступний виклик – позиція Ірода щодо лютого вбивства малих дітей. Відтак їхня родина змушена втікати до Єгипту, щоб врятуватися”, –  звертає увагу владика Володимир. 

Відтак Йосиф на веління ангела взяв дитятко і матір. “Звернімо увагу на христологічний момент. У цьому жесті Йосифа показана велика опіка. Найперше Йосиф береже Ісуса. Не будить Марію, щоб вона збирала дитину, а робить це сам. Він діє рішуче. Бо батько здебільшого такі речі делегує мамі. Бачимо приклад батьківської опіки і рішучості. Аналогічно він діє, коли треба повертатися назад в Ізраїльську землю. Він  є хранитилем Ісуса Христа”, –  пояснив проповідник. 

Владика Володимир зауважив,що ми часто сприймаємо євангельські події як такі, які сталися давно і нас не стосуються. Проте втеча Пресвятої Родини до Єгипту безпосередньо вказує нам на сьогоднішню ситуацію з міграцією і біженцями, особливо на внутрішню міграцію в Україні. 

“Було б дуже сумно, якби ці люди називалися скитальцями, як в контексті Другої світової війни. Просімо для цих людей покрову святого Йосифа, який чудово знає, що означає втікати і мігрувати”, – додав він. 

“В  літургійному календарі нашої Церкви нема окремого дня для св. Йосифа. Але це не заважає нам прикликати його як заступника і покровителя. До того ж папа Франциск проголосив 2021-ий рік – роком св. Йосифа. Тому маємо нагоду приглянутись до постатті цього великого святого”, – сказав проповідник.

Також він зауважив,  що Ісус разом з Йосифом працював, слухав його, ставився до нього як син до батька. Божий син звертався до Йосифа словом “тату”.

“Нехай святий Йосиф буде опікуном і товаришем на дорозі нашого  життя”, – побажав на завершення Преосвященніший  Володимир.