єрм. Юстин (Бойко): «Люди, не бійтеся»

Я хотів би вашу увагу звернути ось на що: коли Ангел Господній з’явився Богородиці, він промовив до Неї словами: «Не бійся». Іван Павло ІІ у часи, коли могла спалахнути третя світова війна, звернувся до людей і сказав: «Не бійтеся». Ці самі слова повторювали інші Папи. Я хотів би піти їхніми слідами і сказати: «Люди, не бійтеся». Страх паралізує розум і волю, і людина не здатна приймати жодних розумних рішень. Людина, яка є свобідна, яка може мислити, яка може навіть помилятися, – здатна, принаймні, дійти до правди методом пошуку. Для того ми маємо розум і волю. Люди, які є перестрашені, – це є раби страху. Не будьмо рабами.

Дорогі друзі, а тепер ви розумієте, яку новизну приніс Ісус Христос своїм воскресінням у світ? Він дав людям відповідь на питання, що турбувало людство до Його приходу, – а що є за дверима смерті? За дверима смерті є життя вічне. Я за те, щоби ми слухалися лікарів, професорів. Не можна нехтувати наукою, дорогі друзі, які є релігійні, які мені довіряєте. Не нехтуйте думкою лікарів, професорів, але і не бійтеся. Просто не бійтеся!

Господь провадить світом. «Задумуйте задуми, та вони не здійсняться, бо з нами Бог», – так каже пророк Ісая. Тому які би конспірологічні теорії не існували, Бог світом провадить, а життя вічне існує. Дорога до цього життя вічного є через смерть. А потім – воскресіння. Смерть не є останньою крапкою у житті людини. І може це настав той момент, коли ми можемо більше оцінити наше життя, змінити його, навернутися, покаятися. Маємо довірити Богу наше життя, а навіть і нашу смерть. Все у Його руках. Але головне – не біймося. Страх сковує, робить нас рабами, а їх дуже легко можна поневолити. Але я переконаний, – все буде добре. З нами Бог.

Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ, єрм. Юстин (Бойко)