Єрм. Юстин (Бойко): “Не розділяймо українців на щеплених і нещеплених: ми є брати і сестри у Христі”

Колись у нас в Дорі був випадок,  коли чоловік бив поклони і розбив собі чоло. Чоловік думав, що чим сильніше буде бити поклони, тим більше Господь простить гріхи.  На ньому справдилося народне прислів’я, яке каже: “Скажи дурному поклони бити, він собі голову розіб’є”. Так само у нас в Україні. Які би процеси не відбувалися, у нас вони мають крайності. У даному випадку, іде мова про вакцинацію. Я стараюся не висловлюватися на цю тему. Але тема вакцинації поділила світове суспільство. Отож, що сталося?

У світ прийшла пандемія. Пандемії приходять кожних 100 років. Людство вчиться з ними боротися і один із шляхів – це вакцина. Її розробили як один із способів боротьби з недугами. Якщо ми дивимося на вакцину, як на медичний препарат, який має запобігти захворюванням.

 Де взялася проблема з вакцинацією? Ми живемо у світі цифрових технологій і натрапляємо на різні інформації, які говорять нам про вакцини, ліки і так далі. Різні погляди були і раніше, однак зараз з поширенням соціальних мереж, вони набирають іншого розголосу.

Я є священник і належу до тих людей, які вірять у Бога. Я би хотів усіх закликати: віручих і невіруючих об’єднатися довкола України. Не розділяймо людей на вакцинованих і невакцинованих. Адже ми діти однієї країни, брати і сестри у Христі. 

Дехто збирається у вакцині шукати диявола. Я би хотів відповісти дуже чітко: диявол є не у вакцині, диявол є у грісі. Це нам говорить Святе Письмо. І той, хто чинить гріх, стає на сторону диявола. А що значить чинити гріх? Це порушувати Божі Заповіді. Які є головні Божі Заповіді? Люби Бога Твого всім серцем твоїм, всім розумінням твоїм і люби ближнього свого як самого себе. Хто порушує ці дві заповіді  – іде проти Бога і ближнього. 

Не можна йти насильницьким методом, але треба іти методом просвітницьким. Чому показують відео з ковідних реанімацій? А може треба показати кадри з тих лікарень, де роблять аборти? Страшить тільки диявол, а Бог дає свободу людині. 

Коли ми хочемо боротися з пандемією, а боротися з нею треба, то треба подумати план і необхідно єднатися. Навколо України, ідеї, а не навколо препарату. 

Чи ми часом не підважуємо демократії? Перед тим як давати ліки людині, треба її здоров’я перевірити, зробити діагностику. Тепер нема діагностики, а є суцільна агітація. Чи вам не здається, що ми сферу медицини спроваджуємо до сфери суспільно-політичної реклами? Я би хотів, щоби наука і просвітництво стало на першому плані.

Один з гріхів, який кличе до помсту до неба є затримання заробітної плати. З Богом жартувати не можна. Тепер власники фірм взяли собі за моду виганяти з роботи, чи затримувати зарплату невакцинованим. 

Шукаймо Христа Ісуса. Він є поруч і для цього є молитва, участь у Літургії, Святих Тайнах, читання Святого Письма, духовні розважання. Ми повинні бути готові жити для Христа, життя своє Йому посвятити.