Єрм. Юстин (Бойко): “Про богохульські ініціативи в часі карантину”

Як священик, хотів би звернути Вашу увагу на один дуже небезпечний прецедент, який перетворюється у тенденцію. Як Ви пригадуєте,  із запровадженням карантину пішли величезні атаки на Церкву, багато людей стверджували, що Церкви потрібно закрити, бо це може спричинити поширення вірусу. Як ми бачимо, вірус ширяє планетою і далі. Карантин є потрібен, але радше не так карантин,як ми повинні призвичаїтися до іншого способу поведінки: носіння масок, дотримування дистанції. Але ті атаки на Церкву посилювалися і чимало представників духовенства і я зокрема, зверталися до Міністерства охорони здоров’я і просили зупинити оце “полювання на відьом” і шукання у Церкві першопричини поширення вірусу. Очевидно, що влада не дослухалася до нас і не прагнула це якось зупити. Однак сьогодні, у режимі карантину вихідного дня деякі підприємці, щоб вижити вирішили оформити свої бізнеси, наприклад, ресторан, як релігійні організації. І сьогодні мені друзі переслали репортаж, який зробило “Громадське” про ініціативу одного бізнесмена, який свій приватний бізнес переформатував у релігійну установу і назвав її “Храмом св. Брауні”. І коли люди заходять до того “храму”,то обслуговують їх офіціанти, вбрані у одіж священника, чи монахинь. Вони фактично знущаються із релігії. Я цілком підтримую підприємців, які шукають способів якось вижити, але я ніколи не підтримаю ініціативи, які зневажають Ім’я Боже і все святе. Бо якщо ми  допустимося до того, що будемо зневажати Бога, Церкву і все, що є святе, то ми як нарід щезнемо. Серед 10 Божих Заповідей, перші 3 Заповіді стосуються любові до Бога. І саме ті, які для того, щоби протривати у часі карантину, замість того, щоб вимагати у влади рішень, використовують Боже Ім’я для зневаги і речі Божі для того, щоб протримати власний бізнес, я хочу однозначно ствердити, що такий бізнес не протримається довго, він буде погублений самою людиною.  

Побачити відео про яке говорить о. Юстин, можна тут

Я хотів би попередити бізнесменів, що незважаючи на важкі часи, ми маємо тримати розум холодний, серце гаряче і перебувати у єдності. Богохульство, чи радше зневага Бога належить до найтяжчих гріхів супроти віри. І такого роду ініціативи, які використовують для протримання бізнесу зневагу Бога, є якраз тими, що підпадають під цей гріх. Я хотів би опам’ятати тих бізнесменів, які використовують Боже Ім’я, а радше зневагу Божого Імені для того, щоб протриматися, що вони будуть відповідальні не тільки перед суспільством, але перед Богом.  Бо на кожного з нас чекає зустріч з Богом і перед Богом належатиме дати звіт. Ще так недавно з історії комуністів, які зневажали Ім’я Боже, крах Радянського Союзу, але ми будемо ще свідками як впаде вся комуністична імперія у різних куточках світу. Бо ця ідеологія своїми щупальцями проникла у різні суспільства.