єрм. Юстин (Бойко): «Велика вдячність людям великого серця, які, ризикуючи власним життям, рятують тварин»

Слава Ісусу Христу! Слава Україні! Благослови всіх, Боже! А особливо всіх захисників і всіх тих, які страждають від війни. Війна – це найстрашніше, що може видумати людство. Війна є плодом диявола, але в цій війні показується велике обличчя людяності. Протягом днів війни я намагаюся допомагати людям, які втікають із зони бойових дій, особливо дітям. Я зауважую, що кожен з них бере з собою не золото, не срібло, не меблі, а тваринку: песика чи котика. Мене вразив один хлопчик, який приїхав і сказав про те, що взяв з собою єдиного найвірнішого друга, адже в нього нічого іншого не залишилося. Я подивляю, як може дитина, яка переживає війну, мати таке людяне обличчя. А це означає, що Бог є Тим, Який цю війну провадить до переможного кінця. Адже тільки світло може просіяти темряву, а не навпаки. Я, як священик, звертаюся з проханням про величезне розуміння до тих людей, які приймають біженців, але упереджено ставляться до тварин. Потрібно зрозуміти, що в деяких людей не залишилося нічого, окрім найріднішої тваринки. Для них це найвірніший друг, найвірніший товариш і той, який несе хрест з цією людиною. Велика вдячність людям великого серця, які, ризикуючи власним життям, рятують тварин. Я пригадую 2014 рік, коли на полі фронту з’явилися песики чи котики, які стали вірними друзями наших військових. Сьогодні вони є вірними друзями всього українського народу. Ми повинні мати до них велику пошану, адже вони – творіння Божі, яких Бог нам дав для того, щоби вони супроводжували нас по житті. Вони залишаються нам вірними і несуть частину нашого життєвого хреста.

На прохання багатьох, хотів би пояснити ще одну річ. Найближчим часом, а саме 25 березня, Папа Франциск разом з усіма єпископами світу, як стало вже відомо, присвятить росію і Україну Непорочному серцю Марії. Чому це Папа робить? Це пов’язано з фатімським об’явленням: Матір Божа, Яка об’явилася сестрі Лусії у Фатімі, сказала, що настав той час, коли Святіший Отець з усіма єпископами світу повинен присвятити росію Непорочному серцю Марії. Пресвята Богородиця є нашою заступницею і опікункою. До неї ми прибігаємо у найважчі хвилини життя. Адже кожна війна – це не просто боротьба зброї, але боротьба зброї духовної з дияволом. Бо диявол найбільше боїться Пресвятої Богородиці, з якої на землю прийшов Син Божий. І це прохання Пресвятої Богородиці передане Папі через сестру Люсію, було реалізоване, але, як стверджувала сама сестра, яка померла набагато пізніше, що воно було зроблено не докладно, оскільки не були задіяні всі єпископи світу. Тепер, як стало відомо, 25 березня Папа посвятить росію і Україну Пресвятій Богородиці. Такий акт посвяти Пресвятій Богородиці цілого народу вже здійснював свого часу Патріарх Йосиф Сліпий, коли наша Церква була гнаною і переслідуваною в Україні. Папа з усіма єпископами світу закликає усіх християн до посиленої молитви. Пам’ятайте, що хто ходить Божими дорогами, за того воює сам Господь Бог. З нами Бог! Боже, провадь нас до перемоги!

єрм. Юстин (Бойко), синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ