Блаженніший Святослав: “Для того, хто вірує, немає нічого неможливого”

Учителі Церкви навчають нас, що людині для того, щоби вистояти і побороти зло є замало побороти власну неміч. Потрібно розвивати чесноти, протилежні до тих гріхів. Чесноти, які є окремими здібностями, рисами, властивостями людини, які розкривають у ній подобу Образу Божого. Людину роблять Людиною, а християнина роблять справжнім, діяльним, живим християнином. Я би хотів роздумати сьогодні з вами над ключовою чеснотою у житті християнина,яка називається віра.  Вірити у Бога, що це означає?  Що означає бути віруючою людиною? Коли ми говоримо про віру як чесноту, то ми не говоримо про набір знань, приналежність до певної конфесії, церковної спільноти. Ми говоримо про певну властивість, рису, здатність людини.  Чеснота віри є даром Божим, який відкриває її істоту, розум, волю, почуття до Бога, Який себе людині дарує. Чеснотою віри людина приймає Бога, який входить у її життя. Чеснота віри є подібна до відкритих дверей, якими людина відкривається до присутнього перед нами, поруч Господа Бога. І тоді Він входить до нашого серця. Каже Христос:”Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього”. 

    Коли людина відкривається у вірі до Бога, вона стає новим сотворінням. Віра веде до Хрещення, яке дає нам можливість прийняти у наше особисте життя Дар Вічного Життя. Тому людина, яка вірує стає просвіченою людиною. Розум її стає здатний пізнавати таємниці незнаного до цього часу Бога. Її воля стає здатною обирати добро, її почуття стають здатними відчувати Божу присутність. Віра відкриває наші духовні органи чуттів. Ми починаємо жити по-новому. Ми живемо у світлі, – каже Христос. Стаємо дітьми Світла. Він Сам є Світло. Віра людини дає можливість Богові діяти через неї, творити чудеса. Тому, каже Христос, немає нічого неможливого тому, хто вірує. Ми у свято Вознесіння розпочнемо Декаду місійності у нашій Церкві і будемо роздумувати як цей дар  віри,  Вічного Життя, яке носимо у собі, можна передавати іншим людям. Завдяки тому, що український народ  є віруючим народом, ми є сильні і непереможні. Ми маємо здатність перемагати, перемагати зло, ворога, вистояти у нашій борні. Боже, зміцни нашу віру!