«Бог став людиною, щоб обтяжити себе всім тим, що переживаємо ми», – 5 порад від о. Всеволода Семененка, як нести життєві тягарі

У Євангелії від Матея Ісус Христос говорить: «Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас. Візьміть ярмо моє на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим. Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий» (Мт.11,28-30).

Пропонуємо вашій увазі 5 порад від о. Всеволода Семененка, як нести життєві тягарі і долати труднощі одне одного.

Ісус Христос каже, що коли ми візьмемо на себе ярмо, яке належить Йому, тоді все те, що нас обтяжує, стане легким. У нашому храмі є традиція – щоп’ятниці служити молебень до Христа Чоловіколюбця. На цьому молебні читається цей уривок з Євангелія. Христос хоче, щоб ми були духовними. Тому Господь Бог дає нам ще більше ярмо – нашу духовність. Вона зовсім не залежить від того, якими ми є працівниками, якими ми є громадянами чи сім’янинами, хоча  все це є прописане у Заповідях Божих.

Людське ярмо має сенс тільки тоді, коли своє життя ми віддаємо Богу. Все залежить від того, наскільки ми любимо Господа Бога. Христос, Який взяв на себе ярмо, каже: «Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий» (Мт.11, 30). Він взяв на себе всю цю людяність.

Бог став людиною, щоб обтяжити себе всім тим, що переживаємо ми. Сьогодні переживаємо війну. Нам особливо тяжко через загибель наших громадян, в тому числі і дітей, через загибель воїнів, синів і доньок України. Христос запевняє, що коли ми будемо пам’ятати про Нього, коли довіримо Йому свою сім’ю, свою роботу, нашу Батьківщину, тоді нам стане легше.

Весь цей тягар Він хоче нести разом з нами. Ісус Христос каже: «Ніхто не знає Сина, крім Отця» (Мт.11,27). Тільки сам Небесний Отець знає, наскільки важко прийняти жертву за весь людський гріх, прийняти жертву за кожну людину. Багато тисячоліть ставалися людські гріхи, але все це Ісус прийняв на себе. Коли ми будемо перейняті цією Божою любов’ю до такої великої глибини, тоді нас це врятує.

Через Сповідь і Святе Причастя стараймося прискіпливо подивитися на своє сумління. Ми маємо подивитися, а чи нічого не заважає мені бути з Богом у Святому Причасті. Нехай ця Божа ласка, яка дається нам через ці Святі Тайни, дуже по-особливому допомагає пізнати Божу любов. Нехай Божа ласка допомагає нашим рідним, нашим воїнам. Нехай Божа ласка по-особливому обдарує всіх нас відчуттям любові. Завжди пам’ятайте про Божу присутність у своєму серці.

Підготувала Юліана Лавриш