Диякон Андрій Микуш: «Лише наша молитва до Господа зможе дати лікарю сили для боротьби»

14 листопада Церква вшановує пам’ять безсрібників і чудотворців Косми та Даміана. Досвідчені лікарі, вони отримали благодатний дар Святого Духа, і силою молитви зцілювали душевні і тілесні хвороби людей, лікували навіть тварин. Про місію сучасного лікаря в умовах пандемії та важливість щоденної молитви за лікарів розмірковує лікар-хірург Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова, отець-диякон ПЦУ Андрій Микуш:

«Епідемія ковіду не поміняла завдання і призначення лікаря, а лише показала всі сильні і слабкі сторони нашої медицини, показала наскільки ця професія може бути жертовною, смертельно небезпечною. В умовах пошесті авторитет, рівень довіри до медичного працівника, як з боку суспільства, так і зі сторони державної влади дещо збільшився. А все тому, що кожен із нас відчув на собі цей стан беззахисності перед згубним вірусом, коли лише уповання на Бога та абсолютна довіра до лікаря давали шанс та надію на одужання.

У своїх щоденних молитвах ми повинні згадувати своїх лікарів, оскільки вони, перебуваючи на передовій, у боротьбі із нашими хворобами, і, як ніколи, потребують нашої духовної підтримки. Коли фізичний та емоційний стан лікаря вкінці важкого робочого дня виснажується до неймовірно низького рівня, коли лікар, будучи таким самим вразливим до захворювання, як і інші люди, – у нього також наступає стан зневіри та розпачу. Лише духовна підтримка і наша молитва до Господа зможе дати лікарю сили для подальшої боротьби з людськими хворобами.

Життя і подвиг святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана мають бути для нас, лікарів, повчальними. Ми, лікарі, повинні мати міцну віру в Господа і надію на Його милосердя до людських страждань, щоб допомагати хворим, не чекаючи від них подяки».