Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: “Якщо немає нагоди висповідатися, прощення гріхів можна отримати через досконалий жаль”

Уже вісімнадцятий день  з моменту повномасштабного вторнення в Україну триває  боротьба з російським окупантом. Щодня Блаженніший Святослав підтримує і промовляє до українського народу у відеозверненнях. 13 березня 2022 року Глава УГКЦ наголосив на покаянні та можливості отримати відпущення гріхів при обставинах, коли немає змоги висповідатися у служителів Церкви:

“Завдяки дивовижній мужності нашого війська українцям вдалося зупинити ворога майже на всіх напрямках. Ми відчуваємо таке тимчасове затишшя в Україні, зокрема цього недільного дня. Але, мабуть, найбільш тривожними є ночі в Україні. Бо саме вночі ворог обстрілює мирні міста і завдає непоправної шкоди цивільній інфраструктурі, вбиває мирне населення. Цієї ночі ми бачили жахливі картини. Було завдано удару по Святогірській лаврі – важливому монастирю Української Православної Церкви Московського Патріархату на Донеччині, де знаходилося дуже багато людей. Нищаться наші храми, по цілій Україні вночі нищать наші міста. Українська влада доводить до нашого відома, що ворог застосовує різну зброю, яка є заборонена міжнародними конвенціями, зокрема цієї ночі над Попасною було використано запальні бомби з фосфором, які наносять дуже важкі рани мирному населенню.

Ніч в Україні була тривожною, була важкою. Але наступив ранок, ранок неділі, і ми стоїмо перед Божим обличчям і молимося за Україну, за українське військо, за всіх постраждалих від цієї війни. Молимося за наших ворогів, які прийшли на нашу землю і сіють розруху, смерть, страх, великі каліцтва.

Ми знаємо, що тепер, в часі Великого посту, є особлива потреба для нашого народу в Святій Тайні Сповіді. Саме Великий піст є часом покаяння, часом, коли ми спішимо до цієї Тайни Божого милосердя, щоби визнати свої гріхи, щоби отримати від нашого люблячого Господа прощення і відпущення гріхів і прогрішень наших. Усі наші священники готові служити своєму народові. Вони служать там, де вони є: на окупованих територіях, заблокованих містах, в усіх наших містах і селах відкриті храми майже цілодобово, щоб можна було послужити нашим людям.

Звертаються також дуже багато осіб в обставинах, коли не мають можливості доступитися до свого священника. Ми знаємо, що Тайну Сповіді можна пережити лише тоді, коли особисто присутній священник, і є особиста зустріч з тим, хто в імені Господа Бога має владу дарувати нам прощення наших гріхів. Але в обставинах, коли не має доступу до служителя Тайни Покаяння, потрібно користати з можливості отримати прощення гріхів через досконалий акт жалю, коли ми каємося перед Господом Богом і жаліємо за наші гріхи, не тому що боїмося, а тому що відчуваємо, що образили Божу любов. Ми досконало каємося в наших гріхах, коли відчуваємо біль за наші гріхи з огляду на любов Бога до людини.

Молимося за Україну, боремося за нашу свободу і просимо: Господи, прийми наші молитви, даруй Україні мир, перемогу, даруй Україні мирне небо і життя своєму народові”.

 

Джерело: Живе Телебачення