Митрополит Епіфаній: Господь відкриває себе тим, хто обирає тільки правду

Творець не вимагає від людини сліпої віри, Він дозволяє пізнавати і відкривати Його, проте на це здатна лише людина, яка щиро шукає Господа. На цьому Предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній наголосив у проповіді в шосту неділю після Пасхи, роздумуючи над Євангелієм про зцілення сліпого чоловіка.

Текст проповіді публікує сайт Православної церкви України.

Протягом сорокаденного посвяття Воскресіння Христового Церква пропонує почути кілька особливих євангельських епізодів, що змушують задуматися про основи нашої віри. Це розповідь про сумніви апостола Томи, зустріч жінок-мироносиць із янголом при гробі Христа, оздоровлення паралізованого чоловіка при купелі, розмова Спасителя зі самарянкою, і врешті зцілення сліпонародженого. Всі ці епізоди, зазначає Митрополит Епіфаній, представляють моменти, в яких Господь дозволяє людині самостійно прийняти рішення вірити Йому чи ні.

«У нашій взаємодії з Богом та між собою виникають найрізноманітніші за зовнішніми ознаками випадки. Але за внутрішньою сутністю всі вони можуть бути приведені до цілком простого вибору – повірити Богові чи відвернутися від цієї віри, довірившись комусь іншому? Повірити Богові, Який звершує чудеса та свідчить істину, що входять у суперечність з нашим досвідом, з нашими уявленнями, з приписами і звичками – чи відкинути довіру до Бога на користь довіри до чогось іншого?», – зауважує Предстоятель ПЦУ.

Людська природа, каже він, часто вимагає доказів та підтверджень у питаннях віри. Господь розуміє це, адже знає обмеженість людини, розум і почуття якої затьмарені гріхом. Творець не вимагає бездумної віри – як бачимо з наведених фрагментів Священного Писання, Господь не забороняє шукати утвердження істинності одкровення.

«Являючи істину, звершуючи чудеса, Господь дозволяє людині досліджувати їх, дає можливість самостійно переконатися – де є правда. Але водночас є головна умова для того, щоби людина, яка досліджує Божу дію та Боже одкровення, пізнала правду. Ця умова – щирість», – зазначає Митрополит.

На відміну від фарисеїв, які намагалися заперечувати чудеса Христа або використати їх для того, аби очорнити Його, люди віри через дива можуть глибше пізнати Господню силу та любов, якою Він нас обдаровує. Так Бог не відбирає у нас свободу досліджувати Його волю та Його чудеса, але відкриває себе лише тим, хто щиро бажає цього одкровення. Цим він запрошує людину співдіяти з Ним і пізнавати Його навіть через свої помилки.

 «Господь знає, що нам, людям, властиво помилятися. Але відкриває Себе Він лише тим, хто готовий сам визнати в собі цю здатність до помилки, хто готовий між своїм власним, людським, і правдою Божою – обрати тільки правду», – наголошує Блаженніший Епіфаній.

Фото: ukrinform.ua