Митрополит Епіфаній: “Якщо відчуваєте знесилення – підтримуйте дух молитвою”

Митрополит Епіфаній на своїй фб-сторінці поділився роздумами про те, чому українці можуть відчувати наразі духовну втому, апатію та знесилення і як це подолати. Публікуємо фрагменти цих роздумів.
 
Шостий місяць повномасштабної війни. 160 днів і стільки ж ночей, понад 3840 годин страху, тривог, втрат, перемін і непевності у завтрашньому дні. Тож цілком зрозумілими є втома, насамперед психологічна, моральне виснаження і упадок духовних сил. Але хочу застерегти, що вони є дуже небезпечними і можуть слугувати підступним планам диявола.
Аби перемогти ворога, ми маємо бути сильними. Як звичайні люди ми можемо відчувати різні емоції та страхи, і це є нормальним. Але як діти Божі ми не повинні потрапляти під їхню владу і ставати їхніми рабами – ми маємо боротися, вести власну внутрішню боротьбу заради перемоги, аби бути вільними.
Все у житті є не випадковим і трапляється не дарма: якщо Господь дав хрест, то дасть і сили, аби його нести. Всі випробування і будь-які життєві обставини, які нас спіткають, мають глибокий зміст, закладений Богом. «Чи не дві малі пташки продаються за один асарій (*дрібна монета)? І жодна з них не впаде на землю без волі Отця вашого; у вас же і волосся на голові все полічено; не бійтеся ж: ви дорожчі за багатьох малих пташок» (Мф. 10: 29 – 31).
Ми не можемо зрозуміти всієї «картини» Божого задуму подолання зла і бачимо лише її маленьку частинку.  
Тому закликаю: не падайте духом і не опускайте руки! Бо якщо піддатися духовній втомі, то її «плодами» будуть пригніченість, безнадія, журба, зневіра, збайдужіння, зачерствілість серця, відчай. А це якраз і потрібне нашому ворогу, аби нас здолати. Зараз не час сваритися, злитися і як наслідок – втрачати нашу згуртованість. Бо саме в єдності та взаємопідтримці – сила нашого народу.
Якщо відчуваєте духовне знесилення – підтримуйте дух молитвою. Це найкращий оздоровчий бальзам для душі. Господь дав нам можливість оновлюватися і набиратися сил. І душевному оновленню сприяє з’єднання з Богом у молитві та в Таїнстві Святого Причастя. Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих помилуй нас! Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!