На Львівських братських студіях говорили про цінність Господньої молитви

studiyi25 листопада 2016 року в Залі засідань Львівського єпархіального управління відбулася чергова лекція зі Священного Писання в рамках Львівських братських студій, що діють у Покровському кафедральному соборі УПЦ КП міста Львова.

Лекція була присвячена Священному Писанню Нового Завіту, а саме тлумаченню 6-го розділу Євангелія від Матфея, де мова йде про Господню молитву.

Лектор зустрічі –  проректор Львівської православної богословської академії протоієрей Михаїл Сивак.

“Отче наш” – зразок молитов. За своєю суттю усі молитви мають бути як ця.

Отець Михаїл разом з аудиторією слухачів детально проаналізували текст молитви:

  • “Отче наш” – людина звертається як до батька, такими словами ми стаємо синами Божими.

Чому наш? Усвідомлення церкви. Книга Буття – словесна ікона; ікона життя. Адам і Єва.

Єва допомога Адамові самоідентифікуватися, тому людині не варто бути самій, усвідомлення своєї особистості – Єва – помічник, щоби зрозуміти це. Людина спасається в церкві, ми вчимося любити тому, християни – це ті, хто живе церковним життям.

  • “Що єси на небесах” 

Коли Мойсей запитував Бога, хто він, Бог відповів: “Я той, хто я є”. Сущий – ще одне ім’я Бога, тобто той, який не потребує жодних умов для існування.

“На небесах” – вказівка на світ духовний.

7 прохань:

  • “Нехай святиться ім’я Твоє”, – прославляти Бога потрібно для людей, тому що це треба для нас, оскільки спілкуючись з Богом, ми освячуємося, наближаємося до райського стану.
  • “нехай прийде Царство Твоє”, – людина покликана до абсолютного щастя, а рай – це місце абсолютного блаженства.
  • “нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі”, – для того, щоби людина спаслася, є Божий промисел. Що це таке? По суті, це підказки людині впродовж її життя; шлях, скерування її до щастя.
  • “хліб наш насушний дай нам сьогодні”, – насушний хліб – той, який має сутність – це Бог. неправильний переклад “хліб наш сьогоднішній”.
  • “і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим”
  • “і не веди нас у спокусу”

3 джерела спокуси:

–  людина;

–  інші люди;

–  диявол.Позитивне значення спокуси – людина може протистояти спокусі. Святі отці трактують спокусу як протистояння, не піддатися, а перемогти їй.

  • “але визволи нас від лукавого”.

Лектор зі слухачами з’ясували, що у цій молитві закладені усі фундаментальні духовні цінності людини.

stud

У другій половині зустрічі, традиційно, її учасники мали змогу поставити питання лекторам на тему прослуханої лекції чи будь-якої актуальної для них духовної проблеми.

Зазначимо, метою таких духовних зустрічей-бесід і лекцій є глибше ознайомлення воцерковлених християн із церковною історією, основами християнського богослів’я, більш ґрунтовне вивчення Біблії. Окрім того, подібні лекції мають на меті допомогти тим людям, які роблять лише перші кроки в християнстві.

Зустрічі проводяться щоп’ятниці за адресою: м. Львів, вул. Грушевського, 2.

Контактний телефон для охочих приєднатися до аудиторії слухачів Львівських братських студій – 096 450 4000 (Марія).

За матеріалами: Прес-служби Львівсько-Сокальської єпархії УПЦ КП