о. Андрій Сіданич: «Безцінність – це щось більше, ніж те, що ми можемо купити чи набути»

У сьогоднішньому євангельському уривку Ісус Христос каже: «Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, аніж багатому ввійти в Царство Боже» (Мк. 10, 25). Дуже часто у нашому житті земні клопоти перешкоджають задуматися над тим, що справді є безцінним. У клопотах буденного життя людина забуває принести подяку Богу за дар життя, за те, що вже надбала. Про дар нашого життя, як можливість осягнути Царство Боже, розмірковує військовий капелан Гарнізонного храму св. ап. Петра і Павла Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Сіданич:

«Сьогодні – перша п’ятниця місяця, і багато людей приступає до Сповіді, а особливо до святого Причастя. І саме сьогодні Господь вчергове пригадує нам про цінність нашого життя, нагадує про те, що, справді є цінним у нашому житті. У Євангелії від Марка Господь говорить про певні багатства: «Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в Царство Боже!» (Мк. 10, 23). Багатство є таким відносним станом людини. Кожна людина, скільки би не мала багатств, думає про те, що може бути ще багатшою і мати ще більше багатств. Навіть той, хто має дуже багато, думає про те, що може придбати ще більше. І, водночас, слова, які говорить Христос, є певною засторогою для людини, яка прагне мати ще і ще більше. Людина, перебуваючи в такому стані, втрачає усвідомлення того, що вона вже має з чого радіти. Це стосується кожного із нас, адже ми маємо дякувати Богу за те, що маємо. Адже те, що ми маємо, в певній мірі приносить нам задоволення, а відтак, ми можемо цим ділитися з іншими. В нашому житті цінним є те, що має свою ціну, але безцінність – це щось більше, ніж те, що ми можемо купити чи набути. І, власне, сьогодні Господь говорить про Царство Боже, яке є безцінним. В певній мірі цим Царством Божим є наша душа. Господь хоче, щоб наша душа була спокійною, задоволеною. Він хоче, щоб наша душа перебувала в мирі, не мала спокуси до гріха чи зла. І саме в цьому полягає безцінність того, що ми можемо надбати за час перебування тут, на землі. Бажаю кожному із нас, щоб ми надбали це багатство. Дякуємо Богу за цей дар усвідомлення цінності нашого життя. Будьмо певні у тому, що Царство Боже є відкритим для кожного із нас».

Підготувала Юліана Лавриш