о. Андрій Сіданич: «Кожному із нас Господь дарував святість»

Продовжуючи роздумувати над постаттю Івана Хрестителя, можемо сказати, що це була людина не тільки твердої віри, але і великої святості. Він відрікся від земних принад і присвятив своє життя служінню Богу. У пості та молитві Іван вів безгріховний спосіб життя. Ретельно готуючись до своїх проповідей, він навертав людей до Бога. Про Івана Хрестителя, як приклад святості, та про важливість Образу та Подоби Божої у житті християнина роздумує військовий капелан Гарнізонного храму св. ап. Петра і Павла Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Сіданич:

«Сьогодні апостол Павло каже про те, що ми маємо наслідувати Христа, наслідувати їх, тих перших учнів, апостолів. Бо Господь Бог, звертаючись до людей, каже: «До кого ж вони подібні?» (Лк.7:31). Розуміємо, що кожна людина є іншою, кожна має своє обличчя, свій характер, але дуже часто ми забуваємо, що наша подібність, як ми не раз чуємо, має бути подібною до Образу і Подоби Божої. Ми маємо наслідувати тих апостолів, учнів для того, щоби, справді, жити своїм життям. Своїм внутрішнім обличчям, душею ми маємо жити так, як жив Господь Бог.

Сьогодні у Євангелії ми чуємо, що Господь Бог показує приклад двох осіб: Івана Хрестителя, який  жив у пустині, постив, до якого збиралося дуже багато людей, щодо якого також у свій час відгукувалися недобре, але показує приклад і Себе. Він був з людьми, перебував і на весіллях, був поруч у різних ситуаціях, але це також людям не підходило. Бачимо, що цей приклад подібності показує, що, як Іван Хреститель, так і Господь Бог жили без гріха. Через піст, молитву, через спілкування вони старалися оминати спокуси, а рівно ж, – прагнули святості, а радше того, щоб її не втратити.

Кожному із нас Господь дарував святість, особливо у святій Тайні Сповіді. Із цієї Тайни ми користаємо для того, щоби не втратити цього правдивого Образу і Подоби Божої. Стараймося наслідувати наших апостолів, наших наставників. А у першу чергу стараймося наслідувати Христа, щоб ми були гідними синами і дочками Господніми. Користаймо з цих Таїнств, які освячують кожного із нас. У Тайні Сповіді і Євхаристії безпосередньо кожний із нас має зустріч з Отцем Небесним».

Підготувала Юліана Лавриш