о. Іван Ференц: «Ми не повинні стати рабами тих чи інших матеріальних речей»

Дорогі брати і сестри! Сьогодні маємо 125 день повномасштабного геноциду України. Сьогодні – день української Конституції. Не важко буде здогадатися, що для нас, християн, особливою і надзвичайною конституцією є Божі Заповіді. У світлі Євангелія від Матея Христос говорить нам про те, що ті чи інші матеріальні речі є даром Божим. Вони не є чимось поганим, а, власне, даром Божим. Так, ми всі їх потребуємо щодня для повноцінного життя, а не просто для існування. Але, водночас, Господь наголошує на тому, що не потрібно себе обтяжувати чимось зайвим, тим, що утруднює чи сповільняє нашу ходу за Христом.

У сьогоднішньому євангельському уривку Ісус Христос каже: «Не беріть ні золота, ні срібла, ні дрібних грошей у череси ваші. Ні торби на дорогу, ні одежин двох, ні взуття, ні палиці, – бо робітник вартий утримання свого» (Мт.10,9-10). Саме таку практичну і життєву пораду дає Ісус своїм учням, посилаючи їх до людей з Доброю новиною. Христос хоче ще раз наголосити, що всі матеріальні речі є даром Божим, який ми маємо правильно використовувати, щоби бути вільним у своєму серці. Ми не повинні стати рабами тих чи інших матеріальних речей. Адже ми знаємо, що таке дуже часто буває, і, власне, стосується багатьох із нас.

Христос застерігає від пустоти всередині нас. Бо християнин чи християнка – це особа, у серці якої немає бути пустоти. А, власне, навпаки, у її серці присутня любов до Бога, до ближнього, до Церкви.

о. Іван Ференц, сотрудник храму Христового Воскресіння Львівської Архиєпархії УГКЦ